Kamo za Uskršnji vikend

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Turistička Istra je na nogama. Produženi Uskršnji vikend pred nama prvi je ispit za sve u branši, za čitavu lokalnu zajednicu pred novu turističku sezonu. Denis Ivošević, direktor županijske Turističke zajednice, kaže da očekuju oko 33.000 turističkih dolazaka i 90.000 noćenja, što je neusporedivo bolji rezultat nego lani. "Razlog su, prije svega, odlične pripreme, ali i datum kada padaju blagdani, ove godine je to dva tjedna kasnije. Upravo s time u vezi očekujemo odlične rezultate za Uskršnje blagdane te logičniju i mirniju tranziciju u predsezonu i nakon toga u glavnu sezonu", veli Ivošević. Tolike goste valja dočekati i zanimljivim programima koji će i domicilne žitelje izvući iz kuća u ovo prekrasno proljeće.

Rovinježi najavljuju trodnevni Uskršnji program na Trgu maršala Tita. U subotu u 9 sati kreću Limena glazbe i Rovinjske mažoretkinje, a za glazbu se potom do podneva brine Duo Eligio i Boris, a predvečer Davor i Gracijan Terzić. U nedjelju od 10 sati je plesni performans GK Roxenne, potom nastupa Duo Stand by, a predvečer Duo Irena i Mauro Giorgi. Zabavni program do podneva nastavlja se i u ponedjeljak, a sva tri dana udruga Kuća o batani od 10 do 14 te od 18 do 20 sati organizira zabavnu gastro manifestaciju "Proljeće u Rovinju". Od danas do subote Rovinj je domaćin rukometnog i nogometnog turnira za djecu i mlade "Snaga djece u pokretu" s više od 1.500 sudionika iz cijele Europe, ali i Bangladeša i Kine.

Pinca fest i Glas Istre u Balama

Pinca fest u subotu će zamirisati trg pred kaštelom Bembo i čitavu starogradsku jezgru Bala, a domaćini će posjetitelje dočekati u srednjovjekovnim kostimima. Program počinje u 17 sati, degustacijom pinci lokalnih domaćica, slijedi zabavni program, natjecanje u pičenju jaja te od 19 sati svečano izvlačenje Nagradne igre Glasa Istre uz voditelja frontmena Koktelsa Nikolu Peršića. Nakon izvlačenja nagradnih omotnica znat će se tko će se doma odvesti u atraktivnom Opel Karlu, glavnoj nagradi Glasa Istre, a oko 20 sati proglašenje je i najpince. Za ljubitelje bicikliranja u nedjelju u Balama, s Trga la Musa starta rekreativna vožnja, a dan prije, u subotu, Medulin je domaćin biciklijade "Jug na dva kotača".

Uskršnji program u Fažani počinje u subotu u 9 sati otvorenjem izložbe velikih uskršnjih jaja na Trgu sv. Kuzme i Damjana. U crkvi je u subotu od 21 sat misa bdjenja i blagoslov hrane, nedjeljne uskršnje mise počinju od 9 i 10.30 sati, a u ponedjeljak od 10 sati. Na Trgu u ponedjeljak u 10.30 počinje uskršnji doručak uz veliku pincu za mještane i posjetitelje, a organiziraju se i radionice izrade pisanica, gastro radionica "Nonina pinca i štrudel", natjecanje u tucanju i pičenju jaja, potraga za Uskršnjim jajima i drugi programi za djecu i odrasle. 

Šparuge od Bujštine do Labina

Danas Brtonigla slavi Dan općine i mjesnog zaštitnika sv. Zenona pa pripremaju zabavni program, uz degustaciju tradicijskih proizvoda svog kraja. U subotu u TN Stella Marisu kraj Umaga programom "Start up & Happy Easter!" otvaraju ronilačku sezonu, proslavom Uskrsa u podmorju. Najavljeno je i oslikavanje pisanica, traženje uskršnjih jaja uz pomoć podmorske navigacije te druge aktivnosti. Nedjeljno druženje zakazano je na središnjem umaškom trgu uz glazbu i pince, a i Novigrađani će svoje goste u starom gradu, na rivi, Mandraču ili terasama kafića dočekati s glazbom i prigodnim darovima. Ponedjeljak u Umagu donosi pučku feštu Seget i tradicionalni piknik u Sv. Pelegrinu.

Gurmani mogu u restoranima u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli nastaviti uživati u 10. Danima istarskih šparoga. Veliki ljubitelji ove slavne proljetnice, koja je i prirodan lijek i afrodizijak, dijagonalno mogu presjeći Poluotok, sve do Labina gdje čitav travanj traju Dani šparuga i sipa. U nedjelju, pak, rabački ugostitelji zovu na tipičan uskršnji doručak uz more, na rivi od 11 sati, uz nastup folkloraša RKUD-a Rudar iz Raše te Trija Boom. 

Sportska Poreština

Na porečkom Trgu slobode u petak u 10 sati otvara se Sajam tradicionalnih istarskih proizvoda i traje do ponedjeljka, svakog dana od 10 do 16 sati. U subotu u 10 sati počinje radionica izrade Uskršnjih ukrasa za najmlađe, a sat kasnije koncert uz Alfa Time Band te Sergia Pavata & Sound of Istria. U nedjelju u 10 sati zakazan je Uskršnji doručak za građane i posjetitelje - fritaja sa šparugama i špaletom uz čašu malvazije, uz nastup Limene glazbe Zajednice Talijana Vižinade.

Kome je Vrsar "na ruku", u subotu od 11 sati na rivi će se ukrašavati veliko jaje i pisanice, dijeliti pince i fritule, nastupati ulični zabavljači i glazbenici. Sportski nastrojeni mogu pogledati Europsko natjecanje u twirlingu koje se od danas do nedjelje održava u Poreču ili mogu u subotu skočiti do Tara gdje točno u podne ispred Sportskog centra Valeta starta kros utrka "Lanterna 10 km". Prijaviti se može od 9 do 11 sati, a oko 13.30 za sve sudionike slijedi Pasta party, uz medalje i nagrade najboljim trkačima u svim kategorijama - juniori, seniori, veterani i 60+. U Taru se čitav Uskršnji vikend održava i Međunarodni pionirski nogometni turnir.

Na koncerte u Pulu

Željni dobre glazbe trebaju potegnuti do Pule i to već u petak kada u baru Fiorin od 21.30 sati nastupa Fiorin Jazz Quartet, a u rock klubu Uljanik je Roštiljarka live. I u subotu ujutro svira se jazz na Portarati - od 11 sati tu je Pula Jazz Band, dok se na tržnici priprema velika Uskršnja fritaja. U klubu Uljanik u subotu je koncert Ede Majke, a u nedjelju Ramba Amadeusa, oba s početkom u 22 sata. Do sutra u Domu branitelja održava se Histria, 24. izložba hrvatskih proizvođača hrane i pića, otvoreni su do 19 sati. Uskršnje svete mise u pulskoj Katedrali u nedjelju počinju u 9 sati na talijanskom jeziku i u 10.30 na hrvatskom.

Uskršnji ponedjeljak u Gračišću i Vodnjanu

Na Uskršnji ponedjeljak ulice srednjovjekovnog Gračišća tradicionalno se pretvaraju u veliku oštariju na otvorenom. Smotra vina središnje Istre odvija se u 18 konoba koje će biti otvorene od 11 do 19 sati, s proglašenjem pobjednika na Placu. Na Stanciji Buršić kraj Vodnjana u ponedjeljak se organizira sportsko-gastronomski program - Teći, isti, piti/Run, eat, drink te Vodnjanska špaleta uz vrhunske kuhare i domaće pince, sajam autohtonih proizvoda, radionice za djecu, natjecanja i nagrade.

Izložbe - Afrika i Sergijevci

U Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva u Brtonigli postavljena je zanimljiva izložba zbirke Sergia Gnesde. Upravo danas je otvorenje, a predstavit će afričke tradicionalne maske, nakit i druge afričke predmete. Izložba ostaje otvorena do konca kolovoza. U Gradskoj galeriji u Labinu može se pogledati samostalna izložba Mirana Blažeka "Ratio", a u pulskoj Galeriji C8 izložba "Sergiis in honorem - Sergijevcima u čast". (Duška PALIBRK)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter