Kamioni, unatoč zabrani, prečicom preko sela

Opasan uski zavoj koji tišti mještane sela Majkusi
Opasan uski zavoj koji tišti mještane sela Majkusi

Prije par dana stiglo je na adresu redakcije pismo žitelja sela Majkusi u opčini Višnjan. U pismu među ostalim, stoji: "Pred nekih godinu dana dostavljena je peticija seljana Majkusi Općini Višnjan o hitnom zahtjevu da se poduzmu mjere zabrane prometa teretnim vozilima iznad osam tona, shodno obilježenim prometnim znakom na skretnici s ceste Trst-Pula koja vodi od Sv. Ivana preko Majkusa do Tinjana. Peticiju je potpisalo šest domaćinstava, s dvoje odsutnih. Naknadno je kontaktiran načelnik općine, koji je izrazio podršku peticiji te mještane obavijestio da je zatražio mišljenje nadležnih institucija. No, prošlo je više od godinu dana ali odgovora građani nisu dobili".

Uska cesta kroz selo i još uži zavoji

Zanimljiv dopis, izgleda na prvu ruku marginalni slučaj, a ipak, radi se o svakodnevici malog sela udaljenog par kilometara od glavne ceste koja je nekad bila glavna istarska prometnica prema Trstu. Situacija izgleda jednostavna: kamioni privatnih prijevoznika koriste cestu kroz Majkuse jer time skraćuju donekle put - kažu mještani i do sedam kilometara - od Tinjana do glavne ceste.

U Općini Višnjan potvrdili su nam da su u ožujku 2014. godine, nakon primitka peticije, poslali dopis Policijskoj upravi u Puli tražeći od nadležnih upute kako postupiti u cilju poštivanja zakona. Odgovor još nisu dobili, a Općina ne može sama intervenirati jer se radi o županijskoj cesti koja je u nadležnosti županijske Uprave za ceste. Vrijeme teče a mještani malog sela suočavaju se svakodnevno s problemom prolaza kamiona uskom cestom koja je izuzetno problematična na još užem zavoju.

Ugrožena sigurnost djece i starijih

U peticiji koja je Općini poslana prošle godine mještani postavljaju, uz zahtjev poštivanja zabrane prolaza kamiona iznad osam tona, i dva druga ne manje važna zahtjeva - "da se u selu Majkusi postavi prometni znak maksimalnog ograničenja brzine, kuda vijuga spomenuta cesta većim i uskim zavojem, gdje prelaze životinje, djeca i osobe ograničenih sposobnosti. Da se na ulazu i izlazu iz sela postave ležeći policajci". (E. VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter