Glas Istre
Četvrtak
30.03.2017.
Pula
Vrijeme po gradovima u Istri
30.03
Kamenolom Krase (M. RIMANIĆ)

Kamenolom Krase ne briše se iz plana

Objavljeno: 20.03.2017 | 14:21 Zadnja izmjena: 20.03.2017 | 14:21 0 komentara

U općinu Gračišće stigao je odgovor županijskog Upravnog odbora za održivi razvoj na vijećničko pitanje Mauricija Smokovića (SDP) zbog čega se u proceduru izmjena županijskog prostornog plana nije uvrstio zahtjev Općine Gračišće o brisanju kamenoloma Krase. Pročelnik Josip Zidarić kaže da je dosad za kamenolom Krase izdano 39 akata institucija, među kojima i rudarska koncesija za tvrtku Cesta (do 2031. godine) te rješenje za rudarsku koncesiju s pravomoćnošću 19. travnja 2013. godine.

Prema Zakonu o rudarstvu u slučaju izmjena prostornog plana, općina odnosno županija bi trebala donijeti odluku o oduzimanju koncesije, ali i obeštetiti gospodarski subjekt za štetu nastalu gubitkom prava. "Brisanje kamenoloma Krase iz županijskog prostornog plana stvorilo bi pravnu nesigurnost i iziskivalo ogromna materijalna izdvajanja Istarske županije (…), (stoga) nije predloženo njegovo brisanje", kaže se u odgovoru.

- Županijski Odjel za održivi razvoj zanemarivši uvrštavanje općinskog zahtjeva o brisanju kamenoloma prekršio je proceduru donošenja prostornog plana, ustvrdio je Smoković. (A. DAGOSTIN)Novosti
PulaIstra
CrnaKronika
Sport
Kultura
Mozaik