Kamenjakom sve više biciklom i pješice

Dvotračni ulaz na Paredinama smanjio je gužve na Rupinama (Manuel ANGELINI)
Dvotračni ulaz na Paredinama smanjio je gužve na Rupinama (Manuel ANGELINI)

Tijekom ove sezone na Kamenjaku je od ulaznica prihodovano 3,8 milijuna kuna, a od lipnja do listopada na to je zaštićeno područje ušlo 130 tisuća vozila. Uvođenje automatizirane naplate i dvotračnog ulaza na rampi Paredine pokazalo se djelotvornim te je rasteretilo donji ulaz Rupine, na koji se već tradicionalno svako ljeto zaputi najveći broj vozila, čime su se smanjile prometne gužve u samoj Premanturi.

Ove je sezone izdano 1.270 magnetnih kartica. Najviše su prodavane tjedne, koje su uglavnom kupovali Nijemci i Austrijanci. No, najveći broj korisnica magnetnih kartica čine oni koji imaju pravo na besplatan ulazak na Kamenjak - mještani, vlasnici parcela na Kamenjaku te oni koji su iz "zaradili" u radnim akcijama.

- Posebno nas raduje što je ove godine zamijećen znatno veći broj dolazaka pješaka i biciklista, uglavnom stranaca. Biciklisti su dolazili uglavnom iz ostalih medulinskih naselja, ali ipak najviše iz Premanture. To se može zahvaliti i činjenici da je velik broj iznajmljivača i agencija u ponudu uključio i iznajmljivanje bicikala, vodeći se vjerojatno za svjetskim trendovima cikloturizma. Pješaci se pak parkiraju ili u Premanturi ili kod ulaza na Kamenjak, kaže Neven Iveša, ravnatelj Javne ustanove Kamenjak.

Upravo činjenica da je broj onih koji ulaze na Kamenjak pješice sve veći aktualizirala je ponovno problem nedostatka parkirališta u Premanturi tijekom sezone. Naime, postoji rješenje u vidu zemljišta u državnom vlasništvu kojim upravlja Općina. Riječ je zemljištu poznatom kao Glavica, koje se proteže na oko 100 tisuća kvadrata. (T. GRBIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter