Kako smanjiti rizik od onečišćenja Jadrana

Plivajuće brane koriste se kod iznenadnog onečišćenja mora
Plivajuće brane koriste se kod iznenadnog onečišćenja mora

Mediteran je jedno od najprometnijih mora na svijetu. Iako pokriva svega 0,7 posto ukupne površine svjetskih mora, njime se odvija 30 posto cjelokupnog međunarodnog pomorskog prometa. Onečišćenje mora uljem, opasnim i štetnim tvari može se dogoditi u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu, osobito duž glavnih pomorskih putova, te na terminalima za utovar i istovar roba, gdje je vjerojatnost onečišćenja okoliša najveća.

Na godišnjoj razini, na Mediteranu se u prosjeku dogodi 60-tak takvih nesreća od čega je čak 15-ak rezultat pomorskih nesreća tankera koji prevoze naftu ili kemikalije. U tom kontekstu, Jadransko more nije iznimka, pogotovo iz razloga što u geografskom smislu predstavlja uski i u svjetskim razmjerima iznimno plitki zaljev čiji je naftni promet usmjeren prema tranzitnim lukama koje se uglavnom nalaze u njegovom sjevernom, najplićem dijelu.

Incident s turskim brodom "Und Adryatik", koji se dogodio 2008. godine, ukazao je na nužnost udruživanja odnosno zajedničkog djelovanja nadležnih institucija svih zemalja regije u slučajevima sličnih događaja.

Iz tog razloga Istarska županija se uključila u projekt HAZADR-"Jačanje zajedničkog kapaciteta za borbu protiv onečišćenja Jadranskog mora uljima te ostalim otrovnim i štetnim tvarima ". U projektu sudjeluje 13 partnera iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Crne Gore i Albanije.

- Najveću dodanu vrijednost projekta predstavlja osnivanje Jadranskog istraživačkog centra za borbu protiv onečišćenja mora uljem te opasnim i štetnim tvari koji se planira osnovati u Rijeci. Sustavnom i zajedničkom obukom osoblja uključenog u intervencije s obje strane Jadrana, centar će unaprijediti opću sigurnost i spremnost za krizne situacije u cijelom jadranskom području, kazao je koordinator projekta u ime Istarske županije Andrej Mandić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter