Kako naučiti pravilno reciklirati i sortirati otpad

Sa prezentacije projekta u Umagu (T. GRGIĆ)
Sa prezentacije projekta u Umagu (T. GRGIĆ)

U atriju umaškog Pučkog otvorenog Učilišta se održao info dan za projekt recikliranja otpada pod nazivom ''S nama na zelenu granu'' POU ''Ante Babić'', u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem ''Diopter'' iz Pule, komunalnim poduzećem 6. maj d.o.o. i udrugom ''Zelena Istra''. 

Predstavljen je program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada, čiji upisi traju do 1. rujna. Program će trajati 120 sati, a obuhvatiti će 40 sati teorijske, te 80 sati praktične nastave. Uvjeti upisa su završena minimalno osnovna škola, dok prednost imaju nezaposlene i dugotrajno nezaposlene osobe. Projekt je financiran od strane Europskog socijalnog fonda sa više od 94 posto, a ukupan iznos projekta je 732.600 kuna.  

- Glavni cilj projekta je doprinos razvoju kvalitete i relevantnosti u programu obrazovanja odraslih kako bi se smanjila nezaposlenost. Sukladno tome smo izradili novi program koji do sada nije postojao u Hrvatskoj, program osposobljavanja za poslove sortiranja i recikliranja otpada. Prijave su u tijeku, petnaest ljudi na području Umaga i petnaest na području Pule moći će sudjelovati na besplatnim edukacijama. Osim toga, u suradnji sa ''Zelenom Istrom'' educirali smo građane sa područja Bujštine kako sortirati i reciklirati otpad, izradili smo brošure i održali više od petnaest radionica. Organizirali smo i radionice za djecu u ljetnom kampu, te radionice za nastavnike i menadžersko osoblje, rekla je voditeljica projekta Mirela Zukić.  

U sklopu info dana upriličilo se i otvorenje izložbe umaške umjetnice Slavice Marin, pod nazivom ''Otpad u službi umjetnosti''. Marin je predstavila svoje instalacije od otpada postavljene na raznim lokacijama u gradu i samim time pokazala da otpad može imati i umjetničku vrijednost.  

- Koncept mojih radova se temelji na pojmovima vrijednosti, odnosi se na umjetnost recikliranja, na sve ono odbačeno. Ovaj projekt obuhvaća stvari sa deponije, koje su izgubile svoju vrijednost. S druge strane, bavim se i gorućim problemima, a to su ekologija, konzumerizam i nesklad prirode i društva. Svojim radovima i izložbama ukazujem na te probleme. Kada govorimo o neskladu prirode i društva ne samo da smo izgubili osjećaj za ekologiju, nego smo i izgubili osjećaj o skladu između čovjeka i životinja, kaže Savica Marin. (Tea GRGIĆ) 

 


Podijeli: Facebook Twiter