Kako do EU-potpora od 25.000 do 150.000 eura

Maja Tomičić iz Ureda Vlade RH za udruge (M. JERIN)
Maja Tomičić iz Ureda Vlade RH za udruge (M. JERIN)

U Dnevnom boravku društvenog centra Rojc u Puli danas je održana radionica "Program Europa za građane 2014. - 2020." u organizaciji Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge, na kojoj je predstavljeno novo financijsko razdoblje i mogućnosti financiranja projekata neprofitnih organizacija te jedinica lokalne i područne samouprave.

Radionica je okupila predstavnike mnogih udruga iz Rojca i drugih, kojima je Maja Tomičić iz Vladinog ureda objasnila način prijave na programe, koji su prihvatljivi prijavitelji te teme projekata na koje se trebaju fokusirati.

- Ovaj program je primarno usmjeren promicanju aktivnog europskog građanstva s ciljem jačanja njihove participacije u Europskoj uniji i izravnog utjecaja na njene politike. Projekt se uvijek treba raditi u suradnji s partnerima iz inozemstva, a u programu osim država članica EU-a mogu sudjelovati i zemlje u procesu pristupanja te potencijalni kandidati, kazala je Tomičić.

Na raspolaganju je nekoliko programskih aktivnosti na koje se mogu prijavljivati tijela lokalne uprave te neprofitne organizacije u najširem smislu riječi: udruge, zaklade, sindikati, škole, muzeji itd.

Za "Europsko sjećanje" može se dobiti potpora do 100.000 eura, a prioriteti u 2014. su obilježavanje 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, 25. godišnjice pada Berlinskog zida i 10. godišnjice proširenja EU-a na središnju i istočnu Europu.

Drugu programsku cjelinu "Demokratsko angažiranje i građansko sudjelovanje" sačinjavaju tri mjere: Bratimljenje gradova, Umrežavanje gradova i Projekti civilnog društva. Potpore se kreću od 25.000 za prvu mjeru do 150.000 eura za druge dvije mjere.

Program Unije provodi Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) u Bruxellesu, a ukupan proračun za novo financijsko razdoblje 186,5 milijuna eura. Kontakt točka za provođenje programa je Vladin Ured za udruge, gdje se mogu dobiti informacije na www.uzuvrh.hr ili na e-mail [email protected]. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter