Kajin i Herak pozvali Jakovčića na detektor laži

Ivan Herak i Damir Kajin (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ivan Herak i Damir Kajin (M. MIJOŠEK/arhiva)

Predsjednik Istarskih demokrata Damir Kajin i predsjednik Savjeta stranke Ivan Herak pozvali su danas bivšeg istarskog župana i počasnog predsjednika IDS-a Ivana Jakovčića da pristupi detektoru laži i tako sa sebe skine svaku sumnju za "reketarenje", za što ga je optužio austrijski poduzetnik Georg List.

"Kao prijatelj iz djetinjstva pozivam Jakovčića da dokaže da je nevin", izjavio je Herak na konferenciji za novinare u Puli, dok je Kajin kazao da ne očekuje da će Jakovčić pristupiti detektoru laži, kao što se svojevremeno nije odazvao ni na njegov poziv da se podvrgne testiranju na droge.

Kajin je izrazio uvjerenje da austrijski investitor List govori istinu kada upozorava da polo-projekt u Motovunu neuspješno pokušava pokrenuti već 12 godina jer je odbio platiti reket IDS-ovim čelnicima pa je projekt završio u blokadi.

"Duboko sam uvjeren da List ne laže. On je naprosto sustavno bio reketaren nakon što je uložio više od pet milijuna eura u taj projekt. Očito je da su svi htjeli u toj priči zaraditi", kazao je Kajin. Očekuje da će biti još "zviždača, kako stranih, tako i domaćih, koji će progovoriti o tome što im se događalo u Istri".

U Istri se, rekao je, reketari na način da prvo općina donese prostorni plan, što bi za investitora trebala biti gotova stvar, no kad investitor uđe u posjed, prostorni planovi se mijenjaju, a od investitora se traži dodatni novac. "Na primjeru Lista tražilo se 350 tisuća eura za nepotrebnu okolišnu studiju za polo koju bi izradio IGH, potom se tražilo 500 tisuća eura za navodnu pomoć u provedbi projekta, a kad je to List odbio, s više se razine tražilo milijun eura", istaknuo je Kajin.

Osim mešetarenja zemljom, prostornim planovima i javnom nabavom, kao "najpogubniju pljačku" u Istri naveo je izvlačenje javnog novca, i to oko 10 milijuna kuna za "PR agencije i IDS-u podložne istarske medije". "Navodno će urednici nekih istarskih glasnika završiti u Bruxellesu ili u uredu Ivana Jakovčića. Nema sumnje da je podvrgavanje medija politici najveća kočnica razvoju Istre", veli Kajin.

Na novinarski upit zašto o tome govori tek sada, nakon izlaska iz IDS-a, odgovorio je kako s Jakovčićem ne razgovara od 2004. godine. "Cijelo to vrijeme bio sam u Zagrebu u predstavničkoj vlasti i nisam se bavio izvršnom vlasti. No, tek kada sam izašao iz IDS-a dolazili su mi ljudi i prepričavali što se zbiva na istarskim prostorima", kazao je. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter