Kajin: Cijela Istra postat će jedno uslužno područje


Govoreći na ovotjednoj konferenciji za novinare o prijedlogu novog Zakona o vodnim uslugama, saborski zastupnik i predsjednik ID-a Damir Kajin, ocijenio je da on za Buzet, u kojem je sjedište Istarskog vodovoda, može biti jedan od najopasnijih zakonskih prijedloga.

- Cijela Istra postat će jedno uslužno područje, a glavni kriterij upravljačkih prava bit će broj stanovnika. Bojim se da to može izazvati najveću moguću lokalnu centralizaciju jer se po broju stanovnika zna koja će područja imati dominantnu poziciju. Lako može ispasti da su jedni sustav gradili, a da će drugi zbog zakonske norme, a da nisu "ni luk jeli, ni luk mirisali", taj sustav preuzeti.

Predlažu se ovakvi zakoni, što ide na dušu ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini, da bi se u slučaju gubitka izbora, sklanjali zaslužni kadrovi po većim gradovima, koje inače ne drži HDZ, istaknuo je Kajin. Po ovom zakonu spajali bi se javna vodoopskrba i javna odvodnja, uključujući navodnjavanje, a što se tiče Buzeta, ustvrdio je Kajin, on će biti pregažen i poražen.

- Sa Jakovinom su se u zadnjih sedam dana čelnici Istarske županije barem tri puta sastali, od Valture do Umaga i ni jednu riječ nisu rekli o nečemu što može promijeniti društvenu sliku Buzeta, ali i odnosa u Istri.

Taj zakon bi trebao biti u prvom čitanju, a moguće će ići i po hitnoj proceduri, u rujnu. U Istri imamo tri vodovoda i sustave odvodnje po svim gradovima, što bi se, prihvati li se takav zakonski prijedlog, centraliziralo sa zajedničkom upravom u jedan sustav, sa sjedištem najvjerojatnije u onoj jedinici lokalne samouprave koja ima najveći broj stanovnika, a to je Pula, istaknuo je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter