JVP Pula:Od gašenja vatre do uklanjanja zmije iz auta

Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)
Ilustracija (M. ANGELINI/arhiva)

U drugom tromjesečju ove godine, od 1. travnja do 30. lipnja, Javna vatrogasna postrojba Pula zabilježila je 201 intervenciju - 80 tehničkih intervencija, 63 požara, 39 usluga po radnim nalozima, 11 izvida, jednu lažnu dojavu požara te jednu ispomoć javnoj vatrogasnoj postrojbi Labin.

U tom periodu održane su i vatrogasne vježbe spašavanja i gašenja, odnosno evakuacije i spašavanja u objektu trgovačkog centra Bauhaus, hotelima Brioni i Medulin te osnovnim školama Veli Vrh i Veruda.

Radnici operativne postrojbe sudjelovali su i u javnoj pokaznoj vježbi "Istra 2014." koja je održana na sportskom aerodromu Campanož u Medulinu.

Od ukupno 63 požara, na otvorenom prostoru intervenirali su u 37 navrata, na građevinama 22 puta, a četiri puta intervenirali su na požarima na prometnim sredstvima. Izgorjela površina iznosila je 3,96 hektara.

No, daleko su zanimljivije njihove tehničke intervencije, kojih je u tom razdoblju bilo čak 80, od kojih se, u čak 42 slučaja, radilo o intervencijama na raznim objektima, 16 puta zabilježene su intervencije u prometu, a 13 puta spašavali su se ljudi i životinje.

Tako su, primjerice, 21 put pulski vatrogasci otvarali stan, devet puta izvlačili osobe iz vozila prilikom prometne nezgode, sedam puta uklanjali grane stabala te isto toliko puta spašavali mačke sa stabla.

Po pet su puta intervenirali zbog zatvaranja plina i vode u stambenim objektima, pranja ceste te ispumpavanja vode iz objekata. Tri su puta uklanjali zmiju iz kuće i automobila, dva puta otvarali dizalo te dva puta spašavali ptice. Jedanput su morali skinuti ključeve s krova - koji su tamo završili tijekom dječje igre, a jedanput uklanjali osinjak s fasade.

Dodajmo i to da je najviše intervencija na području djelovanja Javne vatrogasne postrojbe zabilježeno upravo na području Pule, odnosno ukupno 128 intervencija ili 63,7 posto. Uspoređujemo li intervencije s prošlom godinom, u 2014. je zabilježeno 57,5 posto više požara i 45,5 posto više tehničkih intervencija. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter