Jutarnja smjena u drugom polugodištu?

Učenici prosvjednici su se ipak vratili u školu (N. LAZAREVIĆ)
Učenici prosvjednici su se ipak vratili u školu (N. LAZAREVIĆ)

Učenici 3.c razreda Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, smjera turističko hoteljerski komercijalist, koji su se u utorak odlučili na prosvjed ispred škole u Kandlerovoj ulici i na bojkot nastave zbog odluke da će i ovu školsku godinu biti u poslijepodnevnoj smjeni, danas su se ipak vratili u školske klupe. Rezultat je to današnjeg sastanka učenika i školske psihologice i njihove razrednice.

Privremeni kompromis

Na tom je sastanku, naime, načelno dogovoreno da će drugo polugodište učenici 3.c na nastavu dolaziti u jutarnjoj smjeni.

- Delegacija učenika našeg razreda sastala se u jutarnjim satima s razrednicom i školskom psihologicom na kojem je dogovoreno da ćemo iduće polugodište u školu ići najvjerojatnije u jutarnjoj smjeni. Radi se o svojevrsnom kompromisu i mi smo na to pristali, rekao nam je predsjednik razreda Mattias Stojanović s kojim smo, zajedno s još 10 njegovih školskih kolega, razgovarali ispred zgrade Istarske županije gdje su prvotno namjeravali tražiti pomoć jer su ih tamo i uputili tijekom prosvjeda u utorak.

Međutim, nakon današnjeg ranojutarnjeg sastanka u školi odlučili su se vratiti na nastavu i razgovor s nadležnima iz Županije stoga ostavili za kasnije, odnosno bude li im trebalo, ukoliko se izjalovile dogovori.

- Mi ćemo ovaj dogovor poštovati i vratiti se na nastavu. No, ukoliko nas izigraju i u drugom polugodištu, ponovno ćemo u prosvjed, odlučni su bili učenici 3.c.

Osam razreda u popodnevnoj smjeni

Na pitanje kako su reagirali njihovi školski kolege iz drugih razreda, rekli su nam da ih uglavnom svi podržavaju, no nisu znali da li bi se pridružili bojkotu da je kojim slučajem nastavljen. Nismo uspjeli baš razgovarati protekla dva dana, pojasnili su nam, kazavši da se oni bore za svoja prava i obećanje koje im je dano. Pojasnili su da nije točno da sve tri godine idu poslijepodne, već da su prvu godinu bili ujutro, drugu poslijepodne, a treću su trebali ujutro. Rekli su nam da je u njihovoj školi još osam razreda koji su u poslijepodnevnoj smjeni.

"Bilo kako bilo, zaključili su, barem se nešto pomaknulo s mjesta i postigli smo načelni dogovor sa školom. Konačno nas je netko čuo. Vidjet ćemo kako će biti drugo polugodište", kazali su nam učenici i uputili se na nastavu u poslijepodnevnu smjenu. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter