Josipović: Istra je po toleranciji primjer svima

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u posjetu Puli (D. ŠTIFANIĆ)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u posjetu Puli (D. ŠTIFANIĆ)

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović boravi u Puli. U Komunalnoj palači održan prijem je kojemu je osim domaćina gradonačelnika Borisa Miletića, prisustvovao i istarski župan Valter Flego. Na prijemu se, kako je rekao Josipović, razgovaralo o multikulturalnosti u Istri i Puli što je, na koncu, bio i osnovni razlog njegovog posjeta Puli, odnosno otvaranje Srpskog kulturnog centra.

- Istra je uzor i primjer svima da se može živjeti zajedno u punoj toleranciji i razumijevanju. Dotakli smo se i tekućih tema, priprema za sezonu, gospodarskih tema i bilo mi je drago čuti da se ovdje u Istri radi dobro i kvalitetno, rekao je Josipović nakon prijema.

Na novinarsko pitanje kako komentira odluku da Vlada od 1. siječnja 2015. godine uvodi porez na štednju, odnosno kamate, Josipović je rekao da je to zapravo bilo očekivano.

- Znamo kako izgleda europski sustav. Dobro je da se, kada se već uvodi, to znati što prije, da su pravila jasna, da ljudi znaju što ih čeka, odgovorio je predsjednik, dodavši da će on na svoju štednju platiti porez.

Na pitanje o slučaju s ministrom obrazovanja Željkom Jovanovićem o namještanju sredstava za Sveučilište u Rijeci te poništavanju odluka o upisu djece u srednje škole, Josipović je kratko odgovorio da to ne može komentirati jer ima premalo informacija o tom.

Što se tiče nedavne izjave premijera Zorana Milanovića da "nikad ne bi bio predsjednik države jer onda ne bi morao govoriti istinu, Josipović je rekao da vjeruje da je riječ o nespretnom izričaju, da nije to doživio kao neki napad ili sukob.

- Pobornik sam etike u kojoj zaista svatko mora govoriti istinu, zaključio je Josipović.

Domaćin, gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo dolaskom predsjednika Josipovića. Ponovio je da su razgovarali upravo o multietičnosti čime se grad Pula jako ponosi.

- U predsjedniku imamo partnera. I to upravo u onim temama o kojima smo pričali, ali i ostalim temama o kojima na jedan sličan način promišljamo budućnost Istre, budućnost Hrvatske. Bit ćemo kao i dosad u kontaktu vezano uz inicijative i buduće aktivnosti, rekao je pak župan Flego, dodavši da će se ponovno vidjeti vrlo skoro, ako ne prije, onda sigurno na Dan Istarske županije, 25. rujna.

Nakon prijema u palači, predsjednik Josipović se sa svojim domaćinima uputio na kavu s građanima, odnosno s predstavnicima pojedinih gradskih ustanova i udruga. (N. SOFTIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter