Josipović: Istra ima kriterije da ostane samostalna

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Tijekom boravka u Puli u sklopu svog izbornog programa predsjednik Josipović održao je sinoć u dupkoj punoj Zajednici Talijana tribinu na kojoj je prezentirao neke od ključnih Ustavnih promjena koje predlaže. Popraćen pljeskom osobito kada je govorio o regionalizaciji i decentralizaciji te davanju većih ovlasti regijama, Josipović je istaknuo da je Istra uz Međimursku županiju jedna od posebnih regija koja ima sve kriterije da u novom preustroju ostane samostalna.

Smatra da regije same trebaju predlagati svoje teritorijalne preustroje kada je riječ o broju općina i gradova zapitavši se zašto bi to činio Zagreb?

Naglasio je da pravda nije jednokratni politički cilj, već koncept razvoja društva i u tom kontekstu kazao da danas u Hrvatskoj više nema nikoga tko se bavi kriminalnom, a može mirno spavati.

-Odnosi se to i na predsjednike i na portire, jer odlučili smo reći dosta korupciji, a upravo je pravednost, kriterij kojim se mjeri uspješnost Vlada i lokalnih samouprava. No pravednost je tek početak puta, a Ustavne promjene su nastavak, kazao je Josipović i dodao da je današnji Ustavni okvir preuzak i treba ga mijenjati.

-Od svih političkih stranaka očekujem da razumiju da ovako više ne ide i da nikada nećemo izaći iz krize ako ne promijenimo svoj institucionalni okvir. Trebamo temeljne promjene, jer u protivnom investitori i dalje neće dolaziti u Hrvatsku. Građani žele više demokracije i zdravu ekonomiju, kazao je Josipović.

Naglasio je da su decentralizacija, regionalizacija, održivi razvoj, efikasnija država i uvođenje nove generacije ljudskih prava kao i borba protiv korupcije, samo neki od ciljeva koje planira postići novim Ustavni promjenama.

Zalaže se za veću odgovornost političara i uvođenje konstitucionalizacije "sukoba interesa". U tom smjeru Josipović smatra da trebaju biti suspendirani dužnosnici protiv kojih se pokrene kazneni progon, dok oni osuđeni za korupciju trebaju odmah biti smijenjeni s funkcije po sili Ustava. Između ostalog zalaže se i za uvođenje preferencijalnog glasovanja već na idućim parlamentarnim izborima.

Predlaže da se na dnevnom redu Sabora nađe svaka ideja za koju grupa građana prikupi deset tisuća potpisa što bi dodatno doprinijelo demokratizaciji. Predlaže da se iz DORH-a izdvoji civilni dio koji bi Vladi služio kao moćan i jak servis, a ostali dio bio bi usmjeren na progon počinitelja kaznenih dijela.

 Na tribini su jučer sudjelovali i istarski župan Valter Flego, predsjednik IDS-a i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji su se osvrnuli na izlaganje predsjednika i još jednom konstatirali kako u Josipoviću imaju jakog saveznika kada je riječ o decentralizaciji i nastojanju da Istra zadrži status samostalne regije. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter