Još uvijek nedovoljno kanti za selektiranje otpada

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Plastika, papir, ostaci hrane, staklo, baterije, lijekovi kojima je prošao rok trajanja, karton, sve se to treba sortirati i baciti u za to točno predviđenu kantu. To nalaže i Zakon o održivom gospodarenju otpadom koji je na snazi već više od godinu dana, no građani, barem na terenu, još nisu osjetili da se zakon provodi te da ispred svojih domova imaju kante za odvajanje navedenih sirovina.

Povlačenje velikih posuda

I u Ministarstvu zaštite okoliša u nekoliko su navrata istaknuli da gradovi i općine te njihova komunalna poduzeća moraju poduzeti mjere da građanima osiguraju kante za odvajanje, a budući da Fond za zaštitu okoliša za to daje značajna sredstva, izgovora jednostavno ne bi trebalo biti.

Kada će u Pulu stići čak sedam tisuća novih kanti vrijednih milijun kuna koje Herculanea nabavlja putem natječaja Fonda upitali smo direktora Igora Starog koji veli da će posude od 120 i 240 litara stizati sukcesivno. I to tijekom ovog i idućeg mjeseca te da je dosad isporučena polovica od ukupnog broja posuda.

- Prvo će posude za obiteljske kuće dobiti žitelji naselja Nova Veruda koji su i prvi krenuli sa selektivnim prikupljanjem još 2008. godine. Nakon toga krenut će se i s drugim naseljima gdje prevladavaju obiteljske kuće. Ukupno će biti podijeljeno oko 7.000 posuda veličine 120 i 240 litara o čemu se domaćinstva biti obaviještena, veli Stari.

Ističe da će građani dodijeljenu posudu postaviti ispred kuće u za to dogovoreno vrijeme i dan isto kao i vrećice za selektivno prikupljanje. Postepeno će iz uporabe biti povučene velike posude i zeleni otoci u tim naseljima tako da će građani tih naselja otpad odlagati isključivo u dodijeljenim posudama. U Herculanei ipak vele da na dinamiku podjele i razvoj samog sustava treba pričekati konačno usvajanje odredbe o načinu obračuna i razvoja ustava odvojenog prikupljanja otpada.

Odredba donijela pomutnju

- Prema nacrtu prijedloga uredbe konceptualno je jasno da će se otpad naplaćivati po zaduženom volumenu, odnosno broju pražnjenja ili masi, ali mnoge članke u uredbi biti će potrebno jasno definirati jer bi itekako mogli utjecati na operativnost i način provedbe (obveza čipiranja, izjave pri zaduženju posude, rezidenti nerezidenti, kupnje odgovarajućih softwera, itd.) U osnovi se pokazalo opravdanim ne ići u podjelu posuda prije usvajanja uredbe kako se ne bi stvarali dodatni troškovi ili neki postupci morali dodatno ponavljati, pojašnjava Stari. (D. BAŠIĆ PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter