Jedna mala soba nije prikladna za život obitelji s četvero djece

Eni Modrušan, Tulio Demetlika i Donald Blašković
Eni Modrušan, Tulio Demetlika i Donald Blašković

"Grad Labin je proteklog vikenda putem društvenih mreža bio izložen osudi i prijekorima javnosti. Naravno da je javnost uvijek vrlo osjetljiva kada se u priču uključe i maloljetna djeca. Svaka takva vijest odjeknut će senzacionalistički, no ja sam tijekom dugogodišnjeg vođenja ovoga grada uvijek bio jasan po pitanju zaštite prava najugroženijih skupina naših građana, a to su prije svega djeca, rekao je na danas održanoj konferenciji za medije labinski gradonačelnik Tulio Demetlika u povodu slučaja obitelji Malić i njihove moguće deložacije. Uz Demetliku konferenciji su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Eni Modrušan te pročelnik za komunalne djelatnosti Donald Blašković.

Vrijeđanja i teške prijetnje

Demetlika je napomenuo kako konferencija može s pravom nositi naziv "Istinom protiv laži" te kako se na društvenoj mreži facebook pozivalo ljude "da ga ubiju", a dogradonačelnicu Eni Modrušan, nazivalo svakojakim pogrdnim nazivima i prijetilo joj se.

- Nikad ne dovodim u pitanje slobodu govora i iznošenje mišljenja, stavova i činjenica u javnost. Međutim svatko od nas tko istupa u javnosti bilo kojim komunikacijskim kanalom, mora biti svjestan težine izgovorenih riječi i odgovornosti koje time preuzima, rekao je Demetlika.

Pojasnio je kako se Edis Malić prije dvije godine obratio Gradu Labinu sa zahtjevom za korištenje nužnog smještaja, što mu je i udovoljeno te je 2. veljače 2015. sklopljen ugovor o nužnom smještaju u samačkom hotelu u trajanju do 31. prosinca 2015. godine.

Iz navedenog proizlazi kako Edis Malić dodijeljeni nužni smještaj koristi suprotno spomenutom Ugovoru i Odluci, na način da nužni smještaj osim njega, od ljeta 2015., koriste i njegova nevjenčana supruga Svjetlana Rupnik, s prebivalištem prijavljenim u Rijeci te još troje malodobne djece također s prebivalištem prijavljenim u Rijeci, što Malić sam priznaje i svojim podneskom od 7. listopada 2015. godine. Prije četiri mjeseca rodilo im se i četvrto dijete. Eni Modrušan dodala je kako je Malić tražio dozvolu da se u sobu useli i njegova nevjenčana supruga s djecom, međutim to nije bilo moguće, jer prostor nije prikladan za obitelj, a Maliću je u međuvremenu istekao i ugovor o smještaju.

Demetlika je napomenuo kako Edis Malić, nikada nije Gradu Labinu uputio zahtjev za ostvarivanje prava iz Socijalnog programa, kao ni zahtjev za rješavanje stambenog pitanja.

Nije prijavljen na Zavodu

- Za ostvarivanje prava iz Socijalnog programa nezaposlena osoba mora dostaviti uvjerenje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a gospodin Malić to nije dostavio. Prema izjavi, potpisanoj od strane Malića, on nije prijavljen na Zavodu na zapošljavanje i radi "na crno". Supruga je prije porodiljinog dopusta bila zaposlena u trgovačkom centru Lidl, rekao je labinski gradonačelnik.

Na konferenciji je iznijeta i činjenica kako Malić s današnjim danom, duguje 3.700 kuna te su gradske službe dužne, a to nalaže zakon i revizija, gradskom imovinom gospodariti u maniri dobrog gospodara. Grad Labin je u više navrata pokušao dogovorno riješiti naplatu dugovanja, međutim Malić se nije pridržavao nikakvih dogovora, a od strane stanara u zgradi (ostalih korisnika nužnog smještaja, njih 49) bile su česte pritužbe na njegovo neprimjereno ponašanje.

Grad Labin je 16. studenoga 2015. godine donio zaključak kojim je Malić upozoren da nužni smještaj ne koristi u skladu s ugovorom, da ne ispunjava svoje obaveze iz ugovora, te mu je naloženo da prostor nužnog smještaja vrati u roku od 90 dana od dana dostave navedenog zaključka. Kako prostor nije vraćen u određenom roku, pokrenut je odgovarajući postupak pred nadležnim sudom.

Sud u srpnju prošle godine donosi presudu s pravomoćnošću od kolovoza 2016. kojom se nalaže da Edis Malić iseli iz nužnog smještaja kojeg je dobio na korištenje u roku od 15 dana. Na temelju presude, 4. studenog lani, spomenuti nadležni sud donio je rješenje o deložacija te je provedba određena za dan 22. veljače 2017. a koja se sada odgođena na tri mjeseca.

Imaju li djeca smještaj?

Demetlika je na kraju pročitao dopis Centra za socijalnu skrb u kojem majka djece Svjetlana Rupnik, izjavljuje da u slučaju deložacije, djeca imaju adekvatan smještaj, što je sasvim suprotna izjava od one s kojom je prije neki dan izašla u javnost putem video uratka i portala stranke Živi zid.

Da podsjetimo kako su na današnjoj konferenciji iznesene sasvim drugačije činjenice od onih koje u videu iznose supružnici Malić, koje smo pokušali posjetiti i htjeli od njih dobiti izjave. No, od lokalne aktivistice Živog zida i supružnika Malić, koje smo zatekli u sobi samačkog hotela, bili smo odbijeni, uz obrazloženje da oni vjeruju samo Živom zidu, a ne i lokalnim medijima. Uglavnom deložacije koja se po njima trebala održati danas, neće biti.

Živi zid prikriva istinu

- Ne mogu ne primijetiti pojavljivanje Živog zida upravo u ovo predizborno vrijeme. Zašto ih nije bilo u studenom 2015. kada je Edisu Maliću također naloženo da prostor nužnog smještaja vrati u roku od 90 dana? Živi zid nažalost svojim istupima i korištenjem medijskog prostora prikriva istinu u korist vlastite medijske i političke promocije. Nažalost, građani u stanju socijalne potrebe bivaju izmanipulirani takvim političkim potezima koji im u ničemu ne pomažu. U takvom medijskom igrokazu Živog zida problemi ostaju i dalje, u ovom slučaju na Gradu Labinu. Od njih ne bježimo već ih rješavamo. Tako smo samo tijekom 2016. riješili stambeno pitanje za sedam obitelji  koje su bile u stanju socijalne potrebe-istaknuo je labinski gradonačelnik. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter