Javno-privatno partnerstvo za društvo i kulturu

Na sastanku se razgovaralo o odabiru najbolje od ponuđenih opcija za financiranje (M. MIJOŠEK)
Na sastanku se razgovaralo o odabiru najbolje od ponuđenih opcija za financiranje (M. MIJOŠEK)

Predstavnici članica Saveza udruga i ostalih udruga Društvenog centra Rojc te Grada Pule održali su danas sastanak u Dnevnom boravku s ciljem donošenja plana aktivnosti u sklopu pilot - programa "Prostori (su)djelovanja". Naime, takav su plan dužni dostaviti Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva do 5. studenog. Uz pomoć Igora Bajoka, konzultanta iz riječkog SMARTA, inače regionalnog centra podrške Rojcu u ovom projektu, razgovarali su o odabiru najbolje od ponuđenih opcija za financiranje, a to su izrada održivosti društvenog centra, idejno rješenje društvenog centra ili studija održivosti.

Grad Pula prijavio se uz pomoć Saveza udruga Rojca na natječaj za ovaj pilot projekt koji je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva gradovima uputila u lipnju. Društveni centar Rojc uvršten je u najvišu, A kategoriju, zajedno s Rijekom, Zagrebom i Splitom. Na taj je način iskazana visoka razina spremnost sudionika za zajednički rad na društvenom centru uz zadovoljenje većine ostalih uvjeta. Prepoznat je dugogodišnji zajednički rad brojnih sudionika, odnosno korisnika te je DC-u otvoren put za daljnji razvoj. Nacionalna zaklada osigurala je u prvoj fazi projekta 40 tisuća kuna za troškove izrade održivosti društvenog centra ili idejnog rješenja društvenog centra ili studije održivosti. Cilj projekta je uključivanje građana u donošenje odluka, te otvaranje prostora javnosti za društveni i kulturni život u gradovima kroz javno-privatno partnerstvo i međusektorsku suradnju.

Moderator Igor Bajok naglasio je između ostalog i to kako je u konkretnom slučaju izuzetno važno otvaranje prostora javnosti za društveni i kulturni život u gradovima kroz društveno-javna partnerstva i međusektorsku suradnju.

- To je zapravo sukus cijele priče. Društveno-javna partnerstva, a u ovom slučaju to bi bila partnerstva između predstavnika društva kroz organizirano civilno društvo, udruge građana i vlasti, odnosno jedinice lokalne samouprave. U takvom bi se partnerstvu trebali graditi, inovirati novi modeli partnerstva i suradnje. Smisao i svrha ovog natječaja je kreiranje prostora za poticajni razvoj sudioničke demokracije, dakle sudjelovanje građana i organizacija civilnog društva u procesima civilnoga društva. Izuzetno važno je otvaranje prostora javnosti za društveni i kulturni život, rekao je Bajok. Grad Pula je u roku uputio iskaz interesa za ovaj projekt i ušao u daljnji proces zajedno s još 30-ak gradova. Aktualna je dakle druga razina projekta - proces javnog savjetovanja i zajedničkog djelovanja koja podrazumijeva komunikaciju, suradnju, osmišljavanje, definiranje prioriteta i smjera zajedničkog rada prijavitelja i suprijavitelja, Grada Pule i organizacija s kojima se je prijavio. U trećoj fazi pripremat će se dokumentacija za sufinanciranje projekata društvenih centara. To će zapravo biti realizacija projekta kojeg Grad Pula treba prijaviti do 5. studenog, a uvjet je da se 40 tisuća kuna utroši do 15. svibnja 2015. godine. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter