Japancima izgradnja Plomina C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tvrtka Marubeni iz Japana najbolji je ponuditelj za izgradnju TE Plomin C, na drugom je mjestu konzorcij korejskih tvrtki Abeinsa i Daewoo, dok je trećerangirani ponuditelj talijanska tvrtka Edison. Takvu je rang listu najboljih ponuditelja priopćila Hrvatska elektroprivreda, prekinuvši tako niz nagađanja o potencijalnim strateškim partnerima za izgradnju i upravljanje blokom C Termoelektrane Plomin. Očito je da njemačka tvrtka RWE, koja danas sudjeluje u radu TE Plomin, nije bila zainteresirana za novu investiciju na istom objektu.

U procesu odabira strateškog partnera za izgradnju i upravljanje TE Plomin C Hrvatska elektroprivreda je krajem travnja ove godine zaprimila tri ponude. Nakon provedene prve faze evaluacije u kojoj je projektni tim provjerio i ocijenio da su sve tri ponude u bitnim dijelovima u skladu sa zahtjevima iz natječaja, nastavljeno je s drugom fazom u kojoj je otvoren pregovarački postupak sa sva tri ponuditelja. Tijekom ove faze postupka, koja je provedena u skladu s prethodno definiranim dinamičkom planom, provedena je dubinska analiza, zatražena su i dobivena pojašnjenja od ponuditelja, održano je više razgovora te je obavljeno nekoliko izvida na lokaciji TE Plomin, naglašavaju u HEP-u.

"Zahvaljujemo svim kvalificiranim ponuditeljima na interesu za partnerstvo s HEP-om u realizaciji ovog strateškog projekta“, izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede Tomislav Šerić, te rekao: „Iznimno smo zadovoljni kvalitetom svih ponuda u čiju su pripremu uloženi značajni stručni i financijski resursi."

U svim su ponudama zastupljeni renomirani svjetski proizvođači opreme za termoelektrane. Kod preferentnog ponuditelja, Marubenija, glavni je isporučitelj opreme i radova Alstom, a kod drugorangiranog ponuditelja Daewoo. Natjecateljski postupak koji se provodi prema pravilima Međunarodnog natjecateljskog pregovaračkog postupka, nastavlja se pregovorima s preferentnim ponuditeljem.

U HEP-u naglašavaju kako im je cilj da se pregovori okončaju do kraja ove godine, kao i da ugovori budu spremni za potpis početkom prvog tromjesečja 2015. Ukoliko se ne ostvari suglasje o obostrano zadovoljavajućim uvjetima ugovora, HEP ima mogućnost nastaviti pregovore s drugorangiranim ponuditeljem.

 Javnost je već upoznata da se radi o investiciji procijenjene vrijednosti veće od 800 milijuna eura. U HEP-u kažu da je TE Plomin C ekonomski održivi projekt za koji nisu potrebna državna jamstva, a niti proračunska sredstva. On neće opterećivati bilancu Hrvatske elektroprivrede, jer je predviđeno osnivanje posebnog projektnog društva.

Termoelektrana Plomin C je projekt izgradnje zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin. Predviđena snaga novog bloka je 500 MW. Početak radova na izgradnji TE Plomin C predviđen je u 2015. godini, a puštanje u pogon 2019. godine. (D. GRAKALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter