Jan Jelenić novi princ hrvatskog snookera!

Jan Jelenić s pobjedničkim peharom 5. Grand prixa u Zagrebu
Jan Jelenić s pobjedničkim peharom 5. Grand prixa u Zagrebu

"U ovoj sezoni imat ćemo izgleda neprekidno povijesne događaje! Peti, pretposljednji ciklus Hrvatske snooker lige otvoren je održavanjem Grand prix 05 turnira na kojem sudjeluju 24 najbolja igrača države i opravdao je velika očekivanja iako ne pamtimo ovoliku napetost, količinu adrenalina, stres situacija i nepotrebne nervoze kod igrača. Svih 24 igrača nedvojbeno igraju na daleko većoj razini kvalitete nego prethodne godine. Zašto ponovno povijesni događaj? On je razlog: Jan Jelenić. Hrvatski snooker je sad i s potvrdom dobio novi biser ili dragulj, rijetko omiljenog, kulturnog, vrijednog i perspektivnog mladića (u biti, još dijete) kakav je Jan! Da, nema više dileme: on je novi princ HR snookera!".

Nevjerojatna mentalna stabilnost

Riječi su to Darka Hojana, predsjednika Izvršnog odbora Hrvatskog biljarskog saveza, koji potpisuje izvještaj s turnira objavljen na web stranici Saveza (Biljar.hr). "Već duže je bilo svima jasno da je samo pitanje vremena kad će izuzetno marljivi i disciplinirani Jan početi polako preuzimati dominaciju u našem sportu", zaključuje Hojan u izvještaju o prvenstvu održanom u Zagrebu.

Pohvale su to prema kojima svako daljnje divljenje izgleda blijedo. O mladom Puljaninu, 16-godišnjem Janu Jeleniću, hrvatskom reprezentativcu u snookeru, pisali smo u više navrata, uvijek povodom pobjeda gotovo dječaka nad starijim i iskusnijim igračima, na domaćim i inozemnim terenima. Jan je član Snooker kluba POT, trenira ga otac Davor, također igrač snookera, a ovom sportskom disciplinom koja je u svijetu silno popularna Jan je zaokupljen od svoje 11. godine. Odličan je učenik Tehničke škole u Puli.

Treba pročitati čitav, neobično zanimljiv i živo napisan izvještaj Darka Hojana s 5. Grand prixa, kojeg će pratitelji snooker scene pamtiti po nizu šokantnih preokreta, a ovdje izdvojimo samo jedan detalj iz trijumfalnog Janovog puta prema tronu. U polufinalu klupskog kolegu Filipa Bermanca pobijedio je tako što je kod njegovog vodstva od 2:1, u trećem frameu preokrenuo rezultat od 0:47 u 71:47! Time je, piše Hojan, Jan pokazao nevjerojatnu mentalnu stabilnost i vrhunski match play.

Jan je u finalu pobijedio Tina Venosa, također člana kluba POT, koji je ove sezone bio nepobjediv. "Jedini igrač koji na ovom nesvakidašnjem turniru nije izgubio ni jedan meč, a igrao je čak četiri decidera, osvaja svoj prvi Grand prix i ulazi u anale hrvatskog snookera!", kaže Hojan.

Ovom velikom Janovom uspjehu na Prvenstvu Hrvatske, najznačajnijem nacionalnom snooker događaju, prethodio je i odličan nastup na Europskom prvenstvu na Cipru, u Nicosiji od 5. do 19. ožujka. Prepričava nam Davor Jelenić da je Jan predstavljao Hrvatsku u sve tri kategorije, U-18, U-21 i seniori, i u svima je prošao skupinu. Prvenstvo se odigravalo na 16 stolova sa stotinjak igrača u svakoj kategoriji, a svi stariji i iskusniji od Jana, treniraju puno duže i u puno boljim uvjetima.

Na Cipru parirao i seniorima

- Neki pohađaju European Snooker and Billiards Academy, neki imaju profesionalne trenere, a Jan je u sve tri kategorije prošao skupinu, što je više nego odličan uspjeh za šesnaestogodišnjaka iza kojeg je tek jedno iskustvo na ovako važnom prvenstvu. Bio bih više nego zadovoljan da je prošao skupinu samo u kategoriji U-18, ali njemu je to uspjelo u sve tri kategorije. Najteži zadatak imao je sa seniorima gdje su ga čekali puno stariji igrači iza kojih su godine i godine treniranja i igranja po već tko zna koji put na europskim, svjetskim i drugim sličnim prvenstvima. Znači, s puno više iskustva, znanja i psiholoških nadmetanja koja su itekako potrebna u snookeru, zaključuje Davor.

S lakoćom nadigrao engleskog internacionalca!

Europsko prvenstvo na Cipru pratili su predstavnici European Snooker and Billiards Academy (EBSA) te iz dana u dan o njemu izvještavali na svojim web stranicama. Članak o trećem danu prvenstva kada se igralo u kategoriji seniori sav je bio posvećen Janu jer je pobijedio 37-godišnjeg engleskog internacionalca Wayne Townsenda rezultatom 4:1, profesionalnog igrača s dugogodišnjim iskustvom. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter