Jakovina obišao izvor Gradole

Ministar Tihomir Jakovina obišao izvor Gradole kraj Vižinade
Ministar Tihomir Jakovina obišao izvor Gradole kraj Vižinade

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina u jutarnjim je satima posjetio je izvor Gradole i istoimenu radnu jedinicu u sustavu Istarskog vodovoda na području općine Vižinada, te s predstavnicima Istarske županije, Istarskog vodovoda, općine razgovarao o stanju vodoopskrbe u Istri i mjerama koje će ministarstvo donijeti za pomoć poljoprivrednicima. 

Jakovina je istaknuo kako je Istri, regiji gdje je turistička djelatnost izuzetno važna, potreban kvalitetan vodoopskrbni sustav, te je stoga održan niz sastanaka s predstavnicima vodnog gospodarstva, Hrvatskih voda, Ministarstva turizma i županije s jednim ciljem - smanjiti moguće štete od suše.

"Mislim da smo do sada uspjeli obaviti sve što je u našoj moći i za sada je na snazi prva mjera redukcije. Ona se poštuje i zahvaljujem stanovnicima i korisnicima vodnih usluga koji se pridržavaju te mjere. Najgore će proći poljoprivrednici koji su prekinuli navodnjavanje pridržavajući se ovih mjera. Oni će pretrpjeti najveće gubitke, ali nažalost ove godine uz sve mjere i aktivaciju drugih izvora, uspjeli smo napraviti to da imamo dovoljno vode za piće", rekao je Jakovina.

Ministar je istaknuo da sustavi vodoopskrbe moraju raditi puno bolje i kvalitetnije, te dodao da od 2018. do 2023. godine u opskrbu vode planiraju utrošiti, odnosno kroz projekte realizirati oko 3,5 milijarde eura.

"Ako pogledamo samo u periodu od 2008. do 2009. godine u Istri oko 11,5 milijuna kuna, u 2011. godini oko 9,97 milijuna, a samo u ovih osam mjeseci gotovo 17 milijuna kuna, investirali smo u vodoopskrbu. Navodnjavanje pri porastu prinosa nekih kultura je neophodno, tako da ćemo kroz izgradnju novih akumulacija i novih sustava doći do toga da 18 tisuća hektara, koji se trenutno navodnjavaju u Hrvatskoj do 2020. godine povećamo na 95 tisuća hektara", rekao je ministar.

Upitan za pomoć poljoprivrednicima s ciljem ublažavanja šteta zbog suše, Jakovina je rekao da u sredstvima proračuna Ministarstva poljoprivrede za ovu godinu nema onih za intervencije zbog šteta, te ministarstvo neće moći pomoći u tom smislu, već kroz druge mjere. To su, dovršetak isplate poticaja za 2011. godinu u sljedećih nekoliko tjedana.

Ministar je dodao i kako će zahtjevi za potpore za 2012. godinu biti obrađeni puno ranije, te će ministarstvo već krajem godine imati cjelovit prikaz obveza prema poljoprivrednicima, kako bi isplata potpora mogla krenuti s početkom iduće godine, a poljoprivrednici mogli bolje organizirati svoju proizvodnju. Od ostalih mjera spomenuo je mogućnost reprogramiranja kredita HBOR-a i banaka za one poljoprivrednike koji imaju poteškoće s proizvodnjom. 

"Tu je i mjera koju smo usuglasili s ministrom financija, a to je oslobađanje plaćanja zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta poljoprivrednicima u ovoj godini."

Ministra je kroz pogon Gradole provela direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, te ga upoznala sa sustavom kojim gospodare, njegovim potrebama i funkcioniranjem u najintenzivnijem periodu turističke sezone.

"Uz ovakvu potrošnju vode možemo nastaviti bez problema do kraja mjeseca. Do kraja kolovoza nas ne očekuju promjene vremenskih prilika, ali s obzirom da nas očekuje smanjenje temperatura i kraći dani očekujemo da će biti i manji broj turista koji koriste vodu i u manjim količinama. U mjesec rujan ulazimo s dovoljnim količinama vode iz akumulacije Butoniga i Gradole i Sv. Ivan i očekujemo da bismo mogli bez većih poteškoća proći prvu polovicu rujna, rekla je novinarima Šuperina.

Danilo Petrović, upravitelj jedinice Gradole, rekao je da količina vode na izvoru od 1985. godine nije bila na ovako niskoj razini.

Sadašnja izdašnost iznosi oko 300 litara u sekundi, i snabdijeva Bujštinu i dio Poreštine, točnije Lanternu, a drugih godina je kapacitet 1.150 litara, sa čime se litara snabdijevala kompletna zapadna obala Istre, veli Petrović. (V. HABEREITER; snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter