Jakovčić za osnivanje banke gena

(Arhiva GI / D.MEMEDOVIĆ)
(Arhiva GI / D.MEMEDOVIĆ)

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić zadovoljan je odgovorom Europske komisije na njegovu inicijativu za osnivanje europske banke gena. U svom odgovoru EK je navela da je osnivanje banki gena u nadležnosti država članica i regija ali da je potrebna harmonizacija kako bi se među bankama gena ostvarila sinergija.

U odgovoru na zastupničko pitanje Ivana Jakovčića EK je istaknula da će kroz svoje politike u nizu područja financirati i poticati očuvanje poljoprivredne genetske raznolikosti. Zastupnik Jakovčić je najavio da će ustrajati u pritisku na EK kako bi se učinkovito očuvala europska bioraznolikost te očuvale prehrambene navike i prepoznatljivi europski okusi, mirisi i prehrambeni proizvodi.

"U osnovi sam zadovoljan odgovorom Europske komisije zato što je u tom odgovoru potvrđeno da u Europi postoji obilje bioraznolikosti koje je naše veliko bogatstvo i koje treba očuvati. I sve ostalo što u tom smislu imamo, poput sjemenja na primjer, potencijal je za osnivanje europske banke gena.

Oko tog pitanja ću i dalje vršiti pritisak na Komisiju neovisno od toga što zemlje članice i europske regije imaju svoje banke gena. Mislim da mi takvu banku gena zaista moramo imati na razini cijele Europe kako bismo zaštitili naše bogatstvo, našu tradiciju ali i naše okuse i mirise te sve naše proizvode  koje prepoznajemo kao europske proizvode." (GI)


Podijeli: Facebook Twiter