Jakovčić: Spreman sam za detektor laži, prvo na sud!

Ivan Jakovčić popovrgnuo sve optužbe (N. LAZAREVIĆ)
Ivan Jakovčić popovrgnuo sve optužbe (N. LAZAREVIĆ)

"Slučaj izgradnje polo igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina pa ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika Georga Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka i pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već 15 godina. Nacionalna televizija iz tog je razloga objavila prilog kojim se obmanjuje javnost ne želeći istovremeno objaviti relevantnu istinu cijelog slučaja, iako su upoznati sa svim činjenicama", započeo je svoje obraćanje pred brojnim novinarima počasni predsjednik IDS-a i europarlamentarac Ivan Jakovčić koji je na današnjoj konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Puli iznio svoju stranu priče. On naime tvrdi da je objava odvratnih laži koje je u prilogu HTV-a iznio List zapravo skretanje pozornosti javnosti sa suštine priče zbog čega će pokrenuti sudsku tužbu

Kao dokaze da se radi o nezapamćenoj prijevari koja, tvrdi, može imati razmjere podrivanja hrvatskog pravnog sustava, naveo je zemljišnu prijevaru opisujući da je poduzetnik List sa svojim partnerima ništavnim pravnim poslom pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njeno vanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna,

Naime, prema Jakovčićevim tvrdnjama, List je kupio poljoprivredno zemljište od fizičke osobe koja je prethodno ništavnim ugovorom nasljeđivanjem stekla optantsku imovinu, te se bez osnova predstavljala kao vlasnik spornog zemljišta. Naglasio je kako je pravno potpuno jasno da optantska imovina ne može biti predmetom nasljeđivanja u pravnom poretku Republike Hrvatske te prema tome ne može niti biti predmetom kupoprodaje.

- Pokušaj stavljanja u promet optantske imovine je presedan koji ima pravne i političke nesagledive posljedice za pravni poredak i financijsku stabilnost Republike Hrvatske, a osnovano sumnjam da su svi sudionici tog ništavnog pravnog posla bili upoznati sa svim tim činjenicama, rekao je Jakovčić i zapitao se iz kojeg razloga zastupnik Damir Kajin, Hrvatska radio televizija i načelnik općine Motovun Tihomir Pahović štite interese sumnjivog poduzetnika, pritom svjesni činjenice da maksimalno ugrožavaju interese Hrvatske.

Nadalje, iznio je podatak da je predmetno zemljište koje je ništavnim pravnim poslom pokušao preuzeti poduzetnik List plaćeno 120 tisuća eura. No uskoro nakon toga, tvrdi, to isto zemljište se hipotekarno opterećuje s 900 tisuća  eura.

"U tužbi koju je sumnjivi poduzetnik iz tvrtke Polo Arena Montona dignuo protiv AZRRI-ja, tvrdi se da to isto zemljište ima "poštenu tržišnu vrijednost" od  skoro 3,5 milijuna eura. Ove nepobitne činjenice o nevjerojatnoj financijskoj pozadini govore sasvim jasno u prilog tvrdnji da se radi o pokušaju stvaranja potpuno lažnog dojma o veličini ulaganja sumnjivog poduzetnika, a nejasno ostaje zbog čega Kajin i Herak i HTV podržavaju Lista koji pokušava steći vrlo vrijednu imovinu veličine 18 hektara, a čija je prostornoplanska namjena sportsko-rekreacijska i građevinska. To je zemljište plaćeno mizernih pet kuna po kvadratnom metru", rekao je Jakovčić.

Pritom je pozvao sva nadležna državna tijela da odmah poduzmu sve neophodne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske te da se pod hitno obave izvidi u tvrtkama koje su uključene u ovaj ništavni posao. Potvrdio je da je sam otišao u Državno odvjetništvo u Zagrebu kojem je iznio sve činjenice i dodao da je spreman i na detektor laži, ali ponajprije će, kaže, zadovoljštinu tražiti na sudu.

Investitor Georg List pojavio se danas ispred sjedišta IDS-a gdje je novinarima nakon presice spremno odgovarao na sva pitanja. I dalje tvrdi da Jakovčić obmanjuje javnost, opovrgavajući pak sve Jakovčićeve tvrdnje koje je iznio na konferenciji za novinare. Ponovio je da mu je Jakvovčić rekao da treba uplatiti 500 tisuća eura tvrtki Branka Curića ako želi da mu se ubrzaju poslovi. I on je spreman na detektor laži i na dokaze koje će podastrijeti na sudu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Reagiranje Georga Lista pročitajte ovdje.


Podijeli: Facebook Twiter