Jakovčić otvorio europski ured u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Europarlamentarac i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić uz prisustvo brojnih visokopozicioniranih stranačkih kolega otvorio je u nedjelju svoj pulski ured kojeg će voditi predsjednik županijske Skupštine i član predsjedništva IDS-a Valter Drandić.

Na otvaranju su uz pulskog gradonačelnika i predsjednika IDS-a bili i istarski župan Valter Flego sa suradnicima, ministar turizma Darko Lorencin i njegov novi zamjenik Daglas Koraca kao i šef kabineta ministra turizma Ivan Glušac ali i brojni direktori gradskih i javnih poduzeća i ustanova, županijski i gradski pročelnici te koalicijski partneri.

Atraktivni pulski ured na dvije etaže nalazi se u strogom centru Pule na adresi Giardini 2 u prostorima koje je prije koristila jedna poslovna banka, a uz Drandića, zasad jedni zaposleni je  predsjednik Kluba mladih IDS-a ujedno i županijski vijećnik i član predsjedništva stranke Vili Rosanda. Kako je najavljeno, u planu je zapošljavanje još jedne osobe ali i angažiranje stažista.

Zadovoljan što se ured otvorio na ovoj kvalitetnoj lokaciji Boris Miletić je rekao da će ured biti na raspolaganju građanima ali i poduzetnicima i javnoj upravi koji će moći dobiti sve informacije o radu istarskog eurozastupnika. 

-To će ujedno biti prilika mnogim mladim ljudima koji će u uredu moći stažirati ali i učenicima i studentima koji će moći posjetiti centralnu instituciju Europske unije, kazao je Miletić.

Otvaranje europskog ureda u Puli za župana Flegu je jedinstvena i velika šansa za sve građane ali i gradove, općine i Županiju koji će putem tog punkta imati direktnu vezu s Bruxellesom kao i sa svim programskim aktivnostima koje Europa provodi.

-S obzirom da preko 70 posto svih zakona koji se donose u Europskom parlamentu imaju direktan refleks na život svih nas, ovaj ured će definitivno sve te zakone spuštati na nižu razini i na korištenje lokalnoj zajednici. Istarska županija ima sreću što ima zastupnika u Europskom parlamentu i siguran sam da će naša partnerska suradnja biti ujedno i naša velika prednost u odnosu na druge regije, kazao je Flego.

Europarlamentarac Ivan Jakovčić je rekao da će ovaj ured biti mjesto gdje će europske institucije biti prisutne u Istri.

-Ovdje ćemo pokušati biti do krajnjih mjera otvoreni za građane, privrednike, općine, gradove i sve one ljude koji misle da im europski programi mogu biti od koristi. U uredu ćemo imati i stažiste, a ovaj mali istarski tim kojeg u Bruxellesu čine još i Oriano Otočan i Leo Budicin biti će na raspolaganju za cijelu Istru ali i Hrvatsku. Djelokrug mog rada biti će naravno briga o svima koji će tražiti pomoć za ideje koje žele realizirati kroz europske projekte, rekao je Jakovčić.

Naglasio je da je prije nekoliko dana imenovan za izvjestitelja za Jadransko-jonsku regiju rekavši da je to veliko priznaje za politiku koju su svi zajedno ovdje vodili zadnjih godina.

-Upravo ideja suradnje na Jadranu, krenula je iz Pule prije desetak godina. Međutim ja ne mogu puno napraviti, ja mogu pomoći i lobirati no treba reći da sve počinje odavde, iz ovog ureda i ideje koju nose gradonačelnici, načelnici i njihovi timovi, rekao je Jakovčić.

Naglasio je da mogućnost kreiranja politike na nivou  jadransko-jonske regije otvara veliku mogućnost za Hrvatsku, rekavši da tu prije svega misli na jadransko-jonsku autocestu koja može biti od iznimne važnosti za turizam ali i ukupnu politiku koja će se voditi u jugoistočnoj Europi.

Najavio da će značajan broj ljudi iz Istre moći doći u posjet Bruxellesu jer za to postoji osiguran budžet i zaključio da putem svojih ureda želi biti maksimalno otvoren i na raspolaganju Vladama i pojedinim državama ali prije svega svim građanima. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter