Jakovčić:Bez Tita Istra danas ne bi bila dio Hrvatske

(Dragan MATIĆ/CROPIX)
(Dragan MATIĆ/CROPIX)

Izbacivanje biste Josipa Broza Tita, vođe antifašističkog pokreta u Drugom svjetskom ratu i doživotnog predsjednika bivše Jugoslavije, nije dobro primljeno u istarskoj političkoj javnosti, kao ni na lijevom djelu hrvatske političke arene. Iako je uklanjanje Titove biste nova predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović spominjala još u predizbornoj kampanji, zajedno s nizom drugih obećanja, taj se njezin potez može shvatiti kao simbol da su na Pantovčak došla neka nova vremena. Štoviše, preseljenje Titova poprsja u Muzej Hrvatskog Zagorja popraćeno je i ocjenom Kolinde Grabar-Kitarović kako je riječ o "diktatoru", što nije drugo nego ponavljanje ocjena aktualnog šefa HDZ-a Tomislava Karamarka o pokojnom maršalu.

Prvi ljudi istarske politike složni su u ocjeni kako je bistu Josipa Broza Tita, kao simbola antifašizma, ali i u znak podsjećanja na pripojenje Istre matici zemlji 1943. godine, trebalo ostaviti na ulazu u Ured predsjednika.

Povijest se ne može izbrisati

Boris Miletić, predsjednik IDS-a, prvu je odluku nove hrvatske predsjednice komentirao kao bavljenje ideološkim pitanjima.

"Smatram da bi se u ovim izazovnim vremenima svaka osoba izabrana od strane građana trebala prvenstveno baviti rješavanjem realnih problema  i stvaranju uvjeta za bolji život. Do tada, ideološka pitanja ne bi trebala biti u prvom planu", rekao je Miletić i dodao: "Međutim, željeli bismo podsjetiti predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da za slobodu Istre i njezinih stanovnika stradalo je na tisuće nevinih ljudi, kojima je zajednička ideja antifašizma i jednakih prava na život svakog pojedinca bila iznad bilo kojeg drugog interesa. Zahvaljujući toj borbi, koju je predvodio upravo Josip Broz Tito, Istra je danas sastavni dio Republike Hrvatske, a prepoznata je kao slobodna i otvorena, multietnička, višejezična zajednica koja trajno njeguje svoje temeljne vrijednosti."

"Ono što me zabrinjava nije uklanjanje biste samo po sebi, već opasnost da se u javnom životu relativiziraju vrijednosti antifašističke borbe. S naše strane, sa sigurnošću mogu reći da će IDS i dalje nastaviti njegovati našu tradiciju suživota, tolerancije i antifašizma te uvažavanja ljudskih prava svakog pojedinca", naglasio je predsjednik IDS-a Miletić.

- I Staljin je brisao ljude sa slika pa povijest nije uspio promijeniti. Može sklanjati njegovu bistu koliko god želi, ali narod Pule i Istre uvijek će znati što je Josip Broz za nas učinio i značio", poručuje Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Hrvatskog sabora.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić smatra "da je to pogrešan potez, jer treba uzeti sve dobre i loše strane Titovog vremena. Nedvojbeno je da bez Tita i njegove politike Istra danas ne bi bila dio Hrvatske i žao mi je da Predsjednica Republike ne uzima i takve činjenice u obzir."

"Čovjek sam koji je uvijek okrenut budućnosti, ali to je bitan dio naše povijesti i stvaranja države koja se ne može izbrisati. Tuđman je to dobro razumio i govorio i meni o Titovoj ulozi za stvaranje Hrvatske pa me stoga čudi ova najnovija odluka", napominje europarlamentarac Jakovčić.

Prvi čovjek Hrvatske stranke umirovljenika, saborski zastupnik Silvano Hrelja, kaže kako "demokracija svašta trpi, pa i neadekvatno revaloriziranje pozicije Josipa Broza Tita u povijesti."   "Nama u Istri to je vrlo bitno. Jasno nam je da bez Tita i istarskog svećenstva Istre ne bi bilo u Hrvatskoj. Molim sve da ne oskvrnjuju naše dobre vibracije prema Titu i njegovom povijesnom nasljeđu," napominje Hrelja.

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin također naglašava kako je Titova bista mogla ostati u njegovom bivšem uredu. "Mogli su je ostaviti, jer su pojedine velike ličnosti dio povijesti neke zemlje, bez obzira da li ih voliš ili ne", kaže Radin i objašnjava: "U predvorju rimskog palazza Chigi, gdje je sjedište talijanske vlade, stoje slike svih talijanskih premijera od osnutka države do danas. Baš svih, uključujući i one kojih se Talijani danas srame. Skrivanjem neke slike ili biste ne rješavaš ništa, kao što ostavljati ih ne znači da dijeliš njihovu ideologiju. Osim toga, Titova bista ima i umjetničku vrijednost, tako da bi ju ja ostavio." (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter