Jačanjem civilnog sektora do boljih socijalnih usluga

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Osnaživanjem organizacija civilnog društva do kvalitetnijih socijalnih usluga - naziv je novog projekta kojeg do veljače 2016. godine provodi Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije, u partnerstvu s riječkom Udrugom za razvoj civilnog društva SMART, Udrugom za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica iz Vukovara i Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Nova Gradiška.

Neke od ključnih aktivnosti projekta, koji financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i sufinancira Vladin Ured za udruge, predstavljene su na današnjoj konferenciji za novinare u prostorima Istarske županije. Naime, ukupna vrijednost projekta iznosi 705.245 kuna, a jedan od glavnih ciljeva je doprinijeti povećanju kvalitete socijalnih usluga, te dugoročno povećanju socijalne uključenosti korisnika socijalnih usluga.

Kako je istaknuto, organizacije koje skrbe o osobama s invaliditetom u Istarskoj, Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji nisu jednolično razvijene.

- Ovim projektom postići će da organizacije civilnog društva (OCD) uspostave mehanizme za primjenu zakonskih normi i standarda kvalitete za pružanje socijalnih usluga, a neke od njih koje skrbe o osobama s invaliditetom unaprijediti će kapacitete za menadžment volontera u području pružanja socijalnih usluga, istaknuo je Ozren Catela, predsjednik Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Istarske županije.

Voditelj projekta Marko Perkov najavio je i održavanje edukativnih radionica o Standardima kvalitete socijalnih usluga u djelatnosti socijalne skrbi, te praćenju i evaluaciji projekata OCD-e za djelatnike koji skrbe o osobama s invaliditetom iz Istarske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

- Partneri će izraditi i distribuirati priručnik o obveznoj dokumentaciji propisanoj Standardima kvalitete socijalnih usluga u djelatnosti socijalne skrbi, a predviđena je i izrada priručnog paketa za pružatelje socijalnih usluga. U sklopu projekta unaprijedit će se znanja i vještine predstavnika organizacija civilnog društva, koji skrbe o osobama s invaliditetom za zagovaranje i osnaživanje njihovih korisnika kroz edukativne radionice, a steći će i znanja u području izrade materijala u lako razumljivom obliku, istaknuo je Perkov.

Između ostalog, predviđena je i edukacija o menadžmentu volontera za djelatnike organizacije civilnog društva koje pružaju socijalne usluge, a planirano je i studijsko putovanje s ciljem povećanja razmjene iskustva i pozitivne prakse te postizanja bolje povezanosti među OCD-ima koje rade s osobama s invaliditetom na pružanju socijalnih usluga. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter