Jačanje veza između Istre i Europske Unije

Direktor IDA-e Boris Sabatti i njegovi suradnici u radnom posjetu Bruxellesu
Direktor IDA-e Boris Sabatti i njegovi suradnici u radnom posjetu Bruxellesu

U sklopu projekta Tehničke pomoći Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., koji se financira iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, direktor Istarske razvojne agencije (IDA) Boris Sabatti s nekoliko je suradnika boravio u službenoj posjeti Bruxellesu te od 27. do 30. ožujka prisustvovao nizu radnih sastanaka u glavnim institucijama Europske unije.

Tijekom boravka posjetili su Europski parlament i susreli se s eurozastupnikom Ivanom Jakovčićem, koji im je ukazao na važnost koordinacije među zemljama Jadransko – jonske makroregije i razvojnim strateškim prioritetima. Predstavnici IDA-e sudjelovali su i na sastanku u Europskoj komisiji, gdje su se pri Upravi za regionalni razvoj susreli s ključnim dionicima u praćenju provedbe operativnih programa te strateškom planiranju za ESI fondove, Vittoriom Alliata Floyd te Auréliom Ceciliom. Na navedenom se sastanku u Europskoj komisiji razgovaralo o mogućnostima financiranja strateških projekata Istarske županije iz Europskog fonda za strateška ulaganja. Na radnom sastanku s voditeljicom Friuli Venezia Giulia ureda u Bruxellesu, Raffaellom Viviani, direktor IDA-e razgovarao je o mogućoj suradnji s ciljem što većeg priljeva EU sredstava za područje Istarske županije te je predstavio rad IDA-e u kontekstu međunarodne suradnje. Predstavnici IDA-e sudjelovali su i na poljoprivrednom forumu pod nazivom "The Forum for the Future of Agriculture" (Forum za budućnost poljoprivrede), na kojem je bilo riječi o smanjenju emisija stakleničkih plinova te o sigurnosti hrane i energije. Svrha ovoga foruma bila je potaknuti rasprave o budućnosti europske i svjetske poljoprivrede.

Bila je to prigoda da se i sama Istra malo promovira, pa je zastupnik Jakovčić upriličio u Europskom parlamentu prezentaciju maslinovog ulja istarskih proizvođača pod nazivom "Istra - najbolja svjetska maslinarska regija", a kasnije su u uredu Istarske županije u Bruxellesu pulski profesori i učenici Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu zainteresiranim posjetiteljima predstavili uskršnje običaje i delicije Istre. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter