Izvoz porastao 9,6 posto u odnosu na prošlu godinu

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

- Izvoz je porastao 9,6 posto u devet mjeseci 2014. u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Djelom su tome zaslužne aktivnosti djelatnika Ministarstva vanjskih poslova koji su pružili 3.468 usluga za 1.326 hrvatskih izvoznika čime je osigurano 936 izvoznih prilika vrijednih više od milijardu eura.

Ovi podaci su i do osam puta veći nego godinu ranije, rekao je Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova izlažući istarskim gospodarstvenicima akcijski plan podrške izvozu u 2014. i 2015. godini. Učinio je to danas popodne u HGK Županijskoj komori Pula. Na početku izlaganja je pojasnio da se ne treba čuditi što potporu izvoznicima pruža Ministarstvo vanjskih poslova jer je to uobičajeno i u drugim zemljama.

Veći angažman tog ministarstva prema privrednicima pohvalio je i Marinko Brgić, član Uprave Uljanika. Rekao je da je i zahvaljujući Klisoviću njihov brod uspješno isporučen u Turkmenistan.

- Bilo je to prvi put da primopredaja nije učinjena u brodogradilištu Puli već je naručioc zahtijevao da brodograditelj isporuči brod do zemlje budućeg brodovlasnika. To je za Uljanik bilo posve novo iskustvo, a ujedno je prvi put zabilježeno da je rijekom Volgom plovio neki brod s hrvatskom zastavom s obzirom da tuda plove isključivo brodovi s ruskom zastavom ili zemalja Kaspija, iznio je Brgić. Otkrio je okupljenima da Uljanik i 3. maj zajedno imaju ugovorene poslove vrijedne milijardu eura, ali i problem kako to financirati.

- Muke mučimo s novcima i ne možemo doći do jamstva za realizaciju tih poslova, zaključio je Brgić. Župan Valter Flego je pozvao da državna Hrvatska banka za obnovu i razvitak bude manje bankarska institucija, a više potpora izvoznicima. Klisović mu je odgovorio da se HBOR kao i druge banke mora ipak voditi bankarskim načelima i da kao i gospodarstvenici radi na tome da prihvaća poslove kojima će joj na kraju godine donijeti pozitivan financijski rezultat.

Podršku koju izvoznicima pruža Ministarstvo vanjskih poslova je pohvalio i Miljenko Brnić, predsjednik Uprave Tehnomont - brodogradilišta Pula. Rekao je da su u ministarstvu dobili odgovore na mnoga pitanja koja su tražili u nekom izvoznom poslu. Svemir Radmilo, direktor pulske Zračne luke požalio se što su uvedene vize za ruske turiste značajno utjecaje na pad prometa u Zračnoj luci. Klisović je dodao kako su u međuvremenu angažirali posrednika u Rusiji koji je pojednostavio izdavanje viza te se nada da će to vratiti dio ruskih turista. Slobodan Buršić, direktor Namjenske proizvodnje iz Pule izrazio je nadu da će angažman Ministarstva vanjskih poslova osigurati i njegovoj tvrtki posao.

Župan Flego je naveo Klisoviću kako smatra da nije ekonomski isplativo da dvije hrvatske institucije plaćaju smještaj u odvojenim zgradama u Milanu, a kao što je to slučaj s HTZ-om i hrvatskim veleposlanstvom te da bi trebalo razmotriti da te dvije institucije koriste istu zgradu. Klisović mu je odgovorio da zna za taj slučaj te da razmatraju rješenja. Rekao je da bi u Milanu mogli ostvariti uštede, a taj novac uložiti u otvaranje veleposlanstva u onim zemljama za koje su zainteresirani hrvatski gospodarstvenici za nove poslove poput Kazahstana, Azerbajdžana, Koreje i Kuvajta. (P. GREGOROVIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter