Izradio 3D prikaz kompleksa u Dajli za Google Earth


Trodimenzionalnu projekciju koju trenutno na aplikaciji Google Earth nema nijedna poznatija istarska znamenitost, osim crkve svete Eufemije u Rovinju, uskoro će dobiti samostan i crkva svetog Ivana u Dajli.

Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena kod Dubrovnika odlučio je napraviti 3D projekcije crkvenog blaga u Dajli, no najvažnijim smatra posvetu bivšem biskupu Ivanu Milovanu, kojem želi poručiti da nije zaboravljen.

- Štitio je hrvatske interese i žrtvovao karijeru, a takvim ljudima se treba diviti, rekao nam je Ujdur u telefonskom razgovoru. Iako se njegovi radovi nalaze u galeriji na Google Earthu, uprava u Kaliforniji još ih nije odobrila za kartu, no tamo se već nalazi kapelanov stan u Dajli koji će uskoro moći vidjeti svi posjetitelji.

Kako koristiti program za 3D projekcije i postavljati ih na internet, Ujdur, je počeo jčiti prije tri godine i kreirao je 52 odobrena rada za Google Earth, uglavnom iz Opuzena, Metkovića, Krvavca i Dubrovnika. Za izradu jednog potroši i više od tjedan dana uz svakodnevni rad, a naučio je, kaže, gledajući kolegu.

Prisutnost hrvatskih znamenitosti u 3D svijetu je, kaže, mizerna naspram konkurentskih destinacija, no Google Earth redovito kao autentične i dovoljno dobre radove iz Hrvatske uzima 3D projekcije Talijana Marka Fucsoa, koji hrvatske crkve i znamenite građevine u 3D izdanju, posebice u Dubrovniku, potpisuje talijaniziranim imenima, ponekad kao ključne riječi stavlja Italiju bez Hrvatske te, prema Ujduru, provodi "fašističku virtualnu okupaciju našeg područja".

Za veću istaknutost Hrvatske i njenih imena na Google Earth aplikaciji uz pomoć novih 3D projekcija Ujdur je pronašao i anonimnog sponzora.

Trodimenzionalno projektiranje postaje skup hobi ukoliko se radi na udaljenim objektima: uz potrošeno vrijeme, autorima su potrebne i detaljne fotografije s destinacije, koje mu je za Dajlu napravio Goran Mirković iz Livada. (Marina DAMJAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter