Izmetom i benzinom na bazen i luksuznu kuću za odmor

Grupa od 18 Austrijanaca odmor u Orihima prekinula dva dana prije plana (M. ANGELINI)
Grupa od 18 Austrijanaca odmor u Orihima prekinula dva dana prije plana (M. ANGELINI)

Ogromne su količine izmeta pomiješanog s benzinom u bazenu, na stolovima, na pragovima vrata i prozorima, ležaljkama i dvorištu kuće za odmor u Orihima jučer jutro kad su se probudili zatekli austrijski gosti. Istog su dana, očekivano, gosti i napustili luksuzni kompleks. Krivca za ovo nedjelo nije trebalo dugo tražiti - u selu, naime, čujemo da je zbog kozjih brabonjaka u "paklenoj smjesi", ali i prijetnji upućenih vlasniku objekta policija privela Marija Pausa, poznatog po brojnim problemima koje je pričinjavao mještanima svojim agresivnim ponašanjem i kozama koje drži bez kontrole.

Šteta veća od 10 tisuća kuna

- U tijeku je kriminalističko istraživanje nad jednom osobom zbog sumnje da je (…) počinio kazneno djelo oštećenje tuđe stvari i prijetnja. Po dovršetku kriminalističkog istraživanja policija će u slučaju utvrđivanja elemenata kaznenih djela podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, obavijestili su nas iz PU istarske.

Vlasniku objekta, koji je za našeg posjeta selu bio u Puli i podnosio prijavu, pričinjena je znatna materijalna šteta, vjerojatno i veća od deset tisuća kuna, no još gore od troškova čišćenja bazena i dvorišta je činjenica da se 18 austrijskih turista sasvim sigurno neće vraćati u Orihe - barbansko selo koje posljednjih godina doživljava svoj turistički procvat upravo zahvaljujući ovakvim objektima, preuređenim starim kućama s bazenima. Štoviše, u svijet će turisti ponijeti fotografije dvorišta zamazanog izmetom, a onda cijela priča o idiličnim Orihima i poduzetnim mještanima lako može pasti u vodu. Ovakva slika o selu, kaže vlasnik koji je inzistirao na anonimnosti, ne može se ispraviti.

Sav opisan nered naša reporterska ekipa nije zatekla jer su turisti i sami očistili dobar dio. I dečki koji servisiraju bazen već su ga dijelom ispraznili, ali su posao obustavili zbog dolaska policije za očevid. Je li izmet bio isključivo životinjski - nitko nije siguran.

- Što je njemu u glavi? Ne znam? Činjenica je da je u svemu tome bilo benzina. Treba li da strahujemo da će nas sutra i zapaliti, rekao nam je konsternirani vlasnik kuće za odmor.

Ne možemo ovdje ostati s djecom

- Katastrofa! Meni je ovo neshvatljivo. U 3 sata u noći čuo sam pse, više nisam mogao spavati pa sam bio na internetu, da bih oko 3.30 osjetio smrad. Osjetio sam i miris nafte. Kada sam pogledao kroz prozor vidio sam da je sve onečišćeno, ispričao nam je Christian iz Austrije. U kući je boravio s još 17 osoba, s puno male djece. Društvo koje je u Orihima trebalo ostati do subote, iz objekta smo i mi ispratili oko podneva. "Ne možemo ovdje ostati s djecom. Dio nas našlo je smještaj u Poreču, dio ide kući u Austriju", rekao nam je Christian na odlasku. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter