Izlaganje o novostima u poljoprivrednim poticajima

Martina Pajač, Nataša Lojen i Biserka Ravas Brgles na prezentaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u Pazinu
Martina Pajač, Nataša Lojen i Biserka Ravas Brgles na prezentaciji Hrvatske poljoprivredne agencije u Pazinu

Iako Hrvatska službeno postaje članica Europske unije početkom srpnja, zbog vezanosti poljoprivrednih poticaja za sezonske cikluse proizvodnje neke obaveze u procedurama ostvarivanja prava na te poticaje počinju teći već od prvog dana ožujka.

Zato je hrvatska državna Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju da bi poljoprivrednike bolje informirala o promjenama u sustavu poticaja pokrenula informativnu kampanju s prezentacijama u svim hrvatskim županijama, a jedna takva održana je danas u Pazinu.

Iako je prezentaciji prisustvovao velik broj poljoprivrednika iz cijele Istre, iz brojnih pitanja koja su uslijedila na kraju izlaganja  predstavnica Agencije Martine Pajač, Nataše Lojen i Biserke Ravas Brgles, pokazalo se da su nepoznanice još uvijek velike.

Ono što je neminovno su rokovi: za većinu poljoprivrednih potpora zahtjevi se podnose od 1. ožujka do 15. svibnja; za krave dojilje i mliječne krave od 1. travnja do 15. svibnja; za ovce i koze od 1. ožujka do 30. travnja.

Prijave su tehnički uvelike olakšana mogućnošću korištenja internetskih servisa i obrazaca, a uz djelatnike regionalnih ispostava Agencije za plaćanje, poljoprivrednicima su za pomoć u sastavljanju zahtjeva na raspolaganju i djelatnici Poljoprivredne savjetodavne službe te Hrvatske poljoprivredne agencije.

U sustavu potpora ima mnogo novosti i mnogo detalja, koji mnogima nisu jasni. Neke od najvažnijih promjena u odnosu na raniji sustav su plaćanja po jedinici površine ili po grlu stoke, a ne po jedinici proizvoda; detaljan sustav kontrole koji obuhvaća i terensku provjeru pet posto od svih podnijetih zahtjeva; mnogo više administracije nego prije, ali i neke nove kategorije potpora.

Istarski su poljoprivrednici u svojim pitanjima više bili usmjereni na loša iskustva iz bliske prošlosti i strepnje vezane uz sadašnjost i blisku budućnost.

Primjerice, čula se bojazan da preostale lanjske rate potpora za mlijeko uopće neće biti isplaćene, no predstavnice Agencije uvjeravale su da hoće, i to do 30. lipnja; negodovalo se što autohtone pasmine u IPARD programu nisu posebno vrednovane, već su izjednačene sa svom drugom stokom, a stočari su izrazili nezadovoljstvo što svaku promjenu u svojim stadima moraju dvostruko prijavljivati - i veterinarskoj službi, i Agenciji za plaćanja. (Napisao i snimio D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter