Izgradnja škola počinje početkom iduće godine


Nakon što je u ožujku potpisano pismo namjere za projekt izgradnje i rekonstrukcije četiri škole u Istri po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP) danas je u sjedištu Županije održana konferencija za novinare na kojoj je najavljeno raspisivanje međunarodnog natječaja na kojem će se kroz narednih šest mjeseci odabrati najpovoljniji ponuditelj odnosno partner i investitor koji će osim projektiranja i izgradnje, zajedno sa Županijom, državom i gradovima, u narednih 25 godina upravljati školama.

U sklopu tog projekta izgradit će se nova Medicinska škola u Puli, rekonstruirati i nadograditi Osnovna škola Mate Balote u Bujama te će se na porečkom području izgraditi nova područna škola Finida i nadograditi postojeća područna škola Žbandaj, a uz to će se uz ove škole izgraditi i prateće sportske dvorane. Ukupna procijenjena vrijednost investicija je 270 milijuna kuna.

Tom je prigodom istarski župan Valter Flego rekao da je ovo prvi takav projekt po principu JPP u povijesti istarske regije, kazavši da su prioriteti u ovom mandatu ulaganje u obrazovanje, znanost i školstvo. Naglasio je da projekt sufinancira država s iznosom od 55 posto, 10 posto daju gradovi, a ostatak sredstva osigurava Istarska županija. "Želja nam je da 1. rujna 2016. godine učenici krenu na nastavu u jednoj smjeni u četiri nove škole", kazao je Flego.

Dubravko Ponoš iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) koji priprema i predlaže projekte JPP-a rekao je da se u javnosti često čuju loše kritike na račun javno-privatnog partnerstva, naglasivši pak da JPP može i mora zajedno jer se realizacijom takvog modela, koji u svijetu postoji već trideset godina, stvara dodana vrijednost.

-Putem javno-privatnog partnerstva smanjuje se rizičnost jer investitoru nije u interesu da se projekt loše izvede. Uz to, ovakav način partnerstva je i do 8 posto jeftiniji u odnosu na klasično financiranje, a kada sve bude realizirano, na području Istarske županije u funkciji će biti više od 12 tisuća kvadrata novog školskog prostora, kazao je Ponoš i dodao da će prvi građevinski radovi krenuti u siječnju iduće godine, a nove će škole biti spremne za početak školske godine 2016./2017.godine.

Pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić naglasio je da razvoj i ulaganje u obrazovanje ima direktne učinke i na razvoj gospodarstva, rekavši da se uvođenje jednosmjenske nastave smanjuju troškovi za obrazovanje. "Ovo je tek jedan u nizu projekata koji se planiraju po modelu javno-privatnog partnerstva za što je Vlada osigurala 6, 3 milijarde kuna", kazao je Leverić i dodao da ovakav model koriste sve zemlje Europske Unije.

Nadovezao se načelnik Sektora za financije pri Ministarstvu obrazovanja Petar Šokić  koji je rekao da kroz ovu investiciju  učitelji i ravnatelji prestaju biti domari jer više neće trebati brinuti o kvarovima u školi te će se moći posvetiti organizaciji nastave i ostalim školskim aktivnostima.

Kako je rečeno, prema ovom modelu privatni partner, ulaže svoj kapital, te projektira, gradi, oprema i održava građevinu narednih 25 godina, a također i osigurava zgradu u vrijeme kad se nastava ne održava. Privatni će partner biti dužan i ukloniti kvarove, a ne učini li to u predviđenom roku, plaćat će penale. Na današnjem sastanku sudjelovali su i gradonačelnik Buja Edi Andreašić, pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci, porečki gradonačelnik Edi Štifanić i županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter