Iz Rovinja put Siska kreće 800 kilograma odjeće i obuće

Humanitarne akcije diljem Istre
Humanitarne akcije diljem Istre

Odličan odaziv polučila je humanitarna akcija u režiji rovinjske podružnice HNS-a, održana prošle nedjelje, kada je za potrebite građane Siska, u suradnji s Crvenim križem Siska te uz pomoć rovinjskog Crvenog križa, organizirano prikupljanje zimske odjeće i obuće. Iako akcija nije bila dovoljno medijski popraćena, Rovinjci su pokazali veliko srce i za samo nekoliko sati prikupili oko 800 kilograma odjeće i obuće. S druge strane, slabija informacija i neznanje o mogućnosti da pokloniš "višak", pokazala se dobrim jer su mnogi, saznavši da je akcija bila i prošla, zatražili njeno ponavljanje.

- S obzirom da je akcija rezultirala s čak 800 kilograma odjeće i obuće, a da interes građana za donacijama nije opao, odlučili smo akciju ponoviti. Već u subotu, 21. siječnja, na istom prostoru ispred "Rive", u vremenu od 9 do 15 sati građani koji ranije nisu bili u mogućnosti odazvati se, imaju novu priliku, kaže nam Vili Šahini, jedan od inicijatora. Od Šahinija doznajemo da su se neki od građana u akciju uključivali donacijama hrane i higijenskih potrepština. Ovo je bila prigoda i da oni slabijeg imovinskog stanja također dođu i dobiju topli kaput, deke, šalove, rukavice.

Kako doznajemo, organiziran je i transport za Sisak - članovi stranke će sami u ponedjeljak, 23. siječnja, odvesti prikupljeno i predati Gradskom društvu Crvenog križa u Sisku.

Akcija u subotu i u Kanfanaru

Da je velika zima ujedinila sve Istrane, dokazuje i primjer Općine Kanfanar, koja se nakon zagrebačke humanitarne udruge Portal dobrote i sama ove subote uključuje u akciju, pa će u Domu mladih od 17 do 19 sati biti organizirano prikupljanje zimskih jakni i kaputa. Plemenitom inicijativom pod geslom "Imaš jaknu viška? Ostavi je! Trebaš jaknu? Uzmi je!" Općina Kanfanar želi potaknuti mještane na humanitarno djelovanje u zajednici, jer će iza 19 sati svi potrebiti moći preuzeti toplu odjeću i obuću. U slučaju da preostane robe, preuzet će je župni Caritas i podijeliti najpotrebitijim obiteljima iz Kanfanara i susjednih općina te drugim organizacijama Caritasa. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter