Iz godine u godinu raste broj poziva na 112

Doriano Orbanić, Zvjezdan Jurcola, Zoran Risteski, Dano Červar, Nirvana Ukušić
Doriano Orbanić, Zvjezdan Jurcola, Zoran Risteski, Dano Červar, Nirvana Ukušić

Već je prošlo deset godina otkad je u Hrvatskoj uveden jedinstveni europski broj za hitne službe - 112, pa je Područni ured za zaštitu i spašavanje (PUZS) Pazin koji pokriva Istarsku županiju tim povodom pripremio niz aktivnosti i edukacija.

U utorak je tako održan zajednički svečani sastanak s predstavnicima Operativno-komunikacijskog centra Policijske uprave Istarske, Bina-Istre, Lučke kapetanije Pula, Crvenog križa Istarske županije, Hrvatske gorske službe spašavanja, Speleološke udruge Pula, Vatrogasne zajednice Istarske županije, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, Istarskih domova zdravlja, HEP-a, Hrvatskih voda, Istarske županije, Grada Pule, Pazina i Rovinja te Radio Istre s kojima je suradnja redovna i kvalitetna. Tom je prilikom uručena zahvalnica za promicanje broja 112 u Istarskoj županiji CIK-u "Dr. Božo Milanović" d.o.o. - Radio Istri, zatim Bina-Istri te OKC PU Istarske. Zahvalnice su preuzeli direktor Radio Istre Zvjezdan Jurcola, voditelj OKC Policijske uprave Istarske Zoran Risteski i Dano Červar iz uprave Bina Istre.

Za 120 polaznika Dječjeg vrtića "Neven" iz Rovinja također u utorak je održana edukacija s područja zaštite i spašavanja, dok će se slična edukativna radionica, u suradnji s labinskim Crvenim križem, provesti u srijedu za 90 polaznika labinskog Dječjeg vrtića Pjerina Vrbanac. Također tijekom sutrašnjeg dana Županijski centar 112 otvara svoja vrata za javnost, a najavljene su posjete srednjoškolaca Pazinskog kolegija i skupine Prstići iz pazinskog dječjeg vrtića.

- Nacionalni brojevi žurnih službi 192 (policija), 193 (vatrogasci), 194 (hitna medicinska pomoć), 195 (traganje i spašavanje u moru) još su uvijek u funkciji i nije nikakav problem ako se u slučaju požara nazove 193 ili ako je nekome pozlilo 194, međutim, sve smo više svjedoci kompleksnijih nesreća na čijem se rješavanju moraju angažirati i policija, i vatrogasci i HMP, a često i druge službe, pri čemu ŽC preuzima ulogu koordinatora u njihovom angažiranju, kazala je pročelnica Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Pazin Nirvana Ukušić.

Sustav 112 također omogućuje, putem konferencijske veze, obradu poziva na engleskom, njemačkom, talijanskom, češkom, slovačkom i mađarskom jeziku.

"Iako je u proteklom razdoblju mnogo učinjeno na osuvremenjivanju informatičko-komunikacijske opreme, standardizaciji postupaka, rekonstrukciji i umrežavanju sustava javnog uzbunjivanja, pred ŽC 112 Pazin stoje novi izazovi", kazala je Ukušić dodavši da im je namjera postići najviše standarde daljnjom modernizacijom opreme i edukacijom kadrova.

- Županijski centar 112 Pazin prošle je godine zaprimio ukupno 111.499 poziva, dok je u posljednje četiri godine zaprimljeno prosječno više od sto tisuća poziva godišnje. Primjerice u 2007. godini bilo je tek 56.648 poziva, kaže voditelj Županijskog centra 112 Pazin Doriano Orbanić napominjući da se broj 112 nakon deset godina koliko je u uporabi sve češće "okreće" umjesto brojeva ostalih službi koji su još uvijek u funkciji.

"Postotak namjenskih poziva, nakon kojih su izvršene akcije zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara ili očuvanja okoliša iznosi 45,1 posto, dok je zlonamjernih poziva samo 1,1 posto", kaže Orbanić dodajući da "navedeni podaci pokazuju kako iz godine u godinu raste broj poziva na 112 što ukazuje na prepoznatljivost i značaj broja 112". (Anđelo DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE


Podijeli: Facebook Twiter