Iz EU fonda više od 3,5 mil kn za asistente u nastavi

Sva djeca kojoj je to potrebno dobila su svog asistenta - Patrizia Bosich, Valter Flego i Patricia Smoljan (D. ŠTIFANIĆ)
Sva djeca kojoj je to potrebno dobila su svog asistenta - Patrizia Bosich, Valter Flego i Patricia Smoljan (D. ŠTIFANIĆ)

Istarski župan Valter Flego predstavio je jučer projekt Istarske županije pod nazivom "Školovanje bez diskriminacije - ulog u tolerantno društvo", koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima Europske unije i to prvi puta iz sredstava Europskog socijalnog fonda.

U projektu 34 škola partnera

- Stupanj razine nekog društva ne mjeri se samo BDP-om ili gospodarskim razvojem, već i senzibilitetom prema potrebitima, a posebno prema osobama s posebnim potrebama. Stoga sam vrlo ponosan na ovaj projekt koji Županija već provodi i kojim smo dokazali da su europski fondovi naša šansa, istaknuo je Flego.

Pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Patrizia Bosich pojasnila je da je proračun projekta čak 3.644.104 kuna, Istarska županija sufinancira ga s 441 tisućom kuna. U projektu, kojemu je cilj osigurati uspostavu sustava i provedbu uključivanja svih učenika s teškoćama u nastavu u školskoj godini 2014./2015., kao partneri sudjeluju 34 redovite i posebne osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove iz cijele županije. Kako je napomenula Bosich Istarska županije dobila je drugi najveći iznos bespovratnih sredstava u Hrvatskoj, na što je iznimno ponosna.

Projektom se, kako je pojašnjeno, financira ukupan trošak rada pomoćnika u nastavi i njihov trošak prijevoza na posao, do iznosa od 400 kuna mjesečno.

Patricia Smoljan pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu IŽ navela je da se projektom želi svoj djeci osigurati jednake uvjete školovanja te su asistenti za djecu s poteškoćama nužno potrebni.

Odobreno 65 pomoćnika

- Projektom se odobrilo i osposobilo 65 pomoćnika u nastavi koji su izabrani među nezaposlenim osobama, a koji sada rade sa ukupno 74 učenika, navela je Smoljan uz riječi da je odaziv na javni poziv bio velik, no nije pratio teritorijalnu raspodjelu škola. Tako je najviše prijava bilo s Puljštine, dok je za Buje, Buzet i Novigrad natječaj trebao biti ponovljen. No, na kraju su sva djeca koja imaju potrebu dobila svog asistenta i to je najvažnije, navela je Smoljan.

Inače, kako je zaključila, Istarska županija važnost asistenta u nastavi odavno je prepoznala te za to osigurava sredstva od 2011. godine, što iz vlastitog proračuna, što putem mjera "Mladi za mlade" Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter