Ivan Majkus (IDS) novi predsjednik višnjanskog vijeća

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

Višnjanski vijećnik Ivan Majkus (IDS) glasovima sedmoro prisutnih vijećnika izabran je na posljednjoj sjednici jednoglasno za novog predsjednika višnjanskog općinskog vijeća.

Time je razriješena neobična pravna situacija koja je nastala na prethodnoj sjednici krajem studenog kada je dotadašnji predsjednik vijeća Armando Žiković dao ostavku. Na vijećničkom ga je mjestu bio zamijenio Majkus koji tada ipak nije uspio postati predsjednik vijeća budući da je potpredsjednica vijeća iz redova oporbe Romina Bernobich (Matticheva nezavisna lista) zajedno s oporbenim vijećnicima napustila sjednicu čime je općinsko vijeće ostalo bez predsjedavajućeg. Novu je sjednicu obezglavljenog općinskog vijeća stoga sazvao općinski načelnik Milan Dobrilović (IDS) na temelju poslovnika višnjanskog općinskog vijeća (članak 61.) te zahtjeva četvero vijećnika.

Na aktualnom satu Miodrag Majkus (IDS) je pitao kada će se asfaltirati cesta unutar poslovne zone Višnjan-Milanezi na što mu načelnik Dobrilović odgovorio da se čeka odorenje financijski sredstava od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak što je vrlo izvjesno. Romina Dušić (IDS) se požalila da zapisnici s općinskog vijeća nisu doslovni, već interpretirani čime se gubi na autentičnosti te je prihvaćeno da će se ubuduće poraditi na tome.

Odlučeno je da se ide u izmjenu UPU-a poslovne zone Višnjan-Milanezi, a prethodno je Miodraga Majkusa zanimalo koji su razlozi tome. Boris Petronijević iz pulske tvrtke Urbis 72, zainteresirane za izradu novog plana, kazao je da bi se u plan uvrstila mogućnost proizvodnje obnovljivih izvora energije za što ima interesa (biomasa komina maslina) te liberalizirali restriktivni uvjeti gradnje kako bi zona postala atraktivnija investitorima. Sa šest glasova je usvojena odluka da se na cijenu vodovodne vode doda naknada od jedne kune po kubičnom metru za razvoj vodoopskrbe protiv čega je glasala Dušić, te su jednoglasno sa zakonskim odredbama usklađene plaće i naknade načelnika i donačelnika.

Drastično je rebalansiran stari proračun s 23,94 milijun kuna na 10,76 milijun kuna. Takav je rez uzrokovao izostanak kapitalnih pomoći iz europskih fondova za pročistač s pripadajućom opremom u poslovnoj zoni Višnjan-Milanezi te kanalizacija u predjelu Kadore što se očekivalo od Hrvatskih voda, a stigao je i preneseni manjak od 2,23 milijuna kuna iz 2013. godine. No, donesen je novi proračun težak 21,28 milijun kuna u koji su uključena oba projekta. Projekcije proračuna za 2016. godinu iznose 16,62 milijuna kuna, a 2017. godinu 17,41 milijun kuna. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter