Istrijana - brend autohtonih suhomesnatih proizvoda

Široka paleta prepoznatljivih autohtonih proizvoda (D. ŠTIFANIĆ)
Široka paleta prepoznatljivih autohtonih proizvoda (D. ŠTIFANIĆ)

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) u suradnji s istarskim poljoprivrednicima proizvela je novu liniju proizvoda pod zajedničkim nazivom Istrijana, koja je danas predstavljena u restorana Vela Nera u Šišanu.

Riječ je o deset proizvoda, trajnim kobasicama, panceti i ombolu od mesa istarskog goveda i magarca te divljači koja živi u ovom podneblju, jelena i vepra. Proizvodi su upakirani u kvalitetnu ambalažu retro-suvremenog štiha, čiji dizajn potpisuje kreativni tim Studija Sonda iz Vižinade. Do konca godine bit će brendirani i proizvodi od istarske ovce, kao i maslinovo ulje.

Istarski župan Valter Flego tom je prilikom kazao da Istra, zbog problema poljoprivrednih površina, ne može konkurirati količinom, ali može kvalitetom vlastitih proizvoda.

- Miris, okus, dizajn, sve je to u Istrijani, sve to prodaje proizvod, rekao je župan, dodavši da će novi proizvodi pronaći mjesto na domaćem i globalnom tržištu zahvaljujući svojoj kvaliteti.

Direktor AZRRI-ja Gracijano Prekalj kazao je da je Istrijana brend koji će u budućnosti obilježiti istarske autohtone proizvode bazirane na istarskim životinjskim i biljnim vrstama, poput maslinovog ulja i vina te starih sorti povrća koje će se zaštititi i komercijalno proizvoditi.

Tako će biti brendirani svi budući proizvodi AZRRI-ja. Podsjetio je da je ovaj program startao prije osam godina s proizvodima od mesa istarskog goveda koje je tržište dobro prihvatilo. Stoga je objedinjavanje proizvoda pod zajedničkim brendom logičan nastavak.

Osim u Istri, AZRRI-jevi proizvodi prodaju se i u Zagrebu, Splitu, Sloveniji, a počeli su se promovirati i u Austriji, Poljskoj Švedskoj i Češkoj. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD PETKA


Podijeli: Facebook Twiter