Istri prijeti gašenje mnogih malih škola

U OŠ Divšići prvi i drugi razred dijele učionicu (D. ŠTIFANIĆ)
U OŠ Divšići prvi i drugi razred dijele učionicu (D. ŠTIFANIĆ)

"Lijepo nam je ovdje jer se svi znamo i družimo. Ne bi valjalo da je škola veća!", uglas nam kažu učenici Osnovne škole Divšići, najmanje osmogodišnje škole u Istarskoj županiji koja u ovoj školskoj godini ima upisano svega 39 djece. "Mi smo kao velika obitelj, poznajemo se od vajka. Ovako je bolje učiti nego da nas je u razredu 30", dodaju školarci koji bi voljeli da njihova mala seoska škola koja je nedavno proslavila 100. obljetnicu, ostane zauvijek raditi.

No, ukoliko se obistine sadašnje najave iz Vlade gdje je ovih dana započeta analiza postojeće mreže škola, nakon čega će uslijedili izrada nove mreže usmjerene racionalizaciji troškova, sve matične škole s manje od 150 učenika mogle bi biti ukinute, a također i mnoge područne škole s malim brojem djece. To bi za Istarsku županiju značilo da bi bez matičnih škola ostali ne samo Divšići, već i Oprtalj, Juršići, Čepić, Krnica, Svetvinčenat, Raša, Sv. Lovreč, Nedešćina, Kanfanar, Marčani, a na granici bi bila i škola u Barbanu, barem prema podacima iz ove školske godine jer su u nju upisana 143 učenika.

Još su 2010. godine donesene izmjene državno-pedagoškog standarda u kojima stoji da škola koja želi zadržati status matične mora imati minimalno 150 učenika, u protivnom postaje područna, a što bi za posljedicu imalo ukidanje radnih mjesta ravnateljima, administrativnom osoblju, a djelomično i nastavnom kadru. Ova se mjerila moraju postići do kraja 2017. Zbog toga je tadašnji županijski pročelnik Mladen Dušman najavio da će škola u Juršićima postati područna i potpasti pod školu u Svetvinčentu, a ona u Divšićima pod Vladimira Nazora u Krnici. (Maša JERIN; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter