Istri gotovo stotinu lokacija s besplatnim internetom

Internet će na određenim lokacijama biti besplatan za goste, ali i domaće (arhiva/S. MILJEVIĆ)
Internet će na određenim lokacijama biti besplatan za goste, ali i domaće (arhiva/S. MILJEVIĆ)

Najveća istarska odredišta, ali i manja turistička mjesta u unutrašnjosti Poluotoka, za manje od mjesec dana dobit će free wi-fi točke, odnosno lokacije gdje će se kako domaći, tako i turisti putem svojih pametnih telefona, tableta, laptopa i sličnih uređaja moći besplatno priključiti na internet i surfati koliko im drago.

Ministarstvo turizma je, naime, odobrilo Istarskoj županiji, gradovima Puli i Novigradu te općinama Medulin, Brtonigla, Grožnjan, Gračišće i Lupoglav ukupno 540.345 kuna u sklopu natječaja "Hotspot Croatia" za uspostavu 93 besplatne wi-fi lokacije.

Riječ je, kako smo već pisali, o programu poticanja slobodnog pristupa internetu u turističkim destinacijama kojem je cilj ojačati promociju hrvatskih odredišta i privući nove goste, a time i utjecati na podizanje ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma.

Kako je kriterij za odabir broja lokacija bio broj noćenja ostvaren u pojedinom turističkom odredištu, tim novcem uspostavit će se po šest zona besplatnog interneta u Rovinju, Umagu i Poreču, pet u Vrsaru, četiri u Taru, po tri u Labinu, Pazinu i Fažani te po dvije u Vodnjanu, Bujama, Buzetu, Ližnjanu, Motovunu i Rapcu. Po jednu hot spot lokaciju dobit će Marčana, Funtana, Raša, Bale, Svetvinčenat, Oprtalj, Barban, Žminj, Kaštelir, Kanfanar, Kršan, Višnjan, Vižinada, Grožnjan, Červar Porat, Lovrečica, Momjan, Savudrija i Vabriga.

Riječ je zapravo o projektu "Istra connect" koji je još lani pokrenula Istarska turistička razvojna agencija (IRTA) te je od Ministarstva turizma već dobila 100 tisuća kuna u sklopu natječaja Inovativni turizam. Pročelnik županijskog Odjela za turizam Branko Curić, koji je kandidirao ovaj projekt prema Ministarstvu, kaže da će se sada odrediti koje će javne lokacije biti najpogodnije za uspostavu točaka, a glavni kriterij bit će frekventnost neke lokacije te mogućnost pokrivanja lokacije odašiljačem. (B. BAN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter