Istranima bolnica u Izoli jednako daleko

Hrvatskim građanima-osiguranicima i nadalje treba odobrenje HZZO-a za odlazak na liječenje izvan zemlje (D. KLARIĆ/CROPIX)
Hrvatskim građanima-osiguranicima i nadalje treba odobrenje HZZO-a za odlazak na liječenje izvan zemlje (D. KLARIĆ/CROPIX)

Direktiva EU-a o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, koja je u Hrvatskoj na snazi od 25. listopada, osiguranim osobama omogućava povrat troškova za zdravstvenu zaštitu koja im je pružena na području druge države članice EU-a. Najveća je promjena koju donosi - pravo na korištenje zdravstvene zaštite i kod privatnih pružatelja zdravstvenih usluga u drugoj državi unutar EU-a. Osigurane osobe mogu na taj način koristiti hitnu i izvanbolničku zdravstvenu zaštitu bez posebnog odobrenja svog osiguravatelja te zatražiti povrat nastalih troškova, objašnjavaju iz HZZO-a.

Zvuči dobro, ali znači li i da se Istrani opet mogu liječiti, recimo, u izolskoj bolnici, kao nekad? Pa opet smo sa Slovenijom u istoj zajednici. Na ovo pitanje nismo iz HZZO-a dobili izravan odgovor, ali iz onoga što smo dobili naslućuje se da je odgovor - ne. Evo što kažu:

- Bitno je napomenuti da se spomenuto pravo na povrat troškova ostvaruje po domicilnim cijenama za istovrsnu uslugu, i to najviše do stvarno plaćenog iznosa, dakle po cijenama postupka prema kojima HZZO plaća ugovornim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj, a ne po cijeni postupka u nekoj od zemalja članica Europske unije.

U praksi će to izgledati ovako: njemački građanin će bez problema u svojoj zemlji, kod svog osiguravatelja dobiti povrat troškova za neki hitan medicinski zahvat u Hrvatskoj, budući da su medicinske usluge, točnije rad liječnika i medicinskih sestara u nas višestruko jeftiniji. Hrvatskom građaninu, međutim, teško da će se priznati puna cijena naplaćene zdravstvene usluge u nekoj od boljestojećih zemalja na zapadu EU-a. (Duška PALIBRK)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter