Istrani će po maslinovo ulje u Dalmaciju

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Slab ovogodišnji urod maslina u Istri rezultirao je već sada poskupljenjem ionako skupog istarskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Zeleno zlato Istre, kako znaju tepati ovom proizvodu, izgleda da će se doista plaćati kao zlato. Već se sada malo gdje može naći litra po cijeni manjoj od sto kuna, a u rinfuzi u uljarama gotovo da ga više nema.

Još se lani moglo kupiti ulje po cijeni od 85 do 90 kuna. No, zakon ponude i potražnje učinio je svoje. Ulja je u Istri izrazito malo, od 50 do 70 posto manje, koliko točno znat će se kada uljare uskoro zatvore svoja vrata. Neki maslinari nemaju niti za svoje potrebe. Ali su cijene zato paprene, baš kao što je pikantno i ovogodišnje maslinovo ulje.

No, Istra nije otok, morat će se cijene s vremenom nivelirati. U Dalmaciji, gdje je urod u prosjeku bio bogat, litra ulja odlične kvalitete može se dobiti za 60 kuna. Hoće li Dalmatinci spasiti potrošače u Istri ili će spretni trgovci pod istarsko prodavati dalmatinsko ulje koje su kupili i za 40 kuna jeftinije? S obzirom na nedostatnu kontrolu tržišta, na to pitanje nikada nećemo znati odgovor.

Prema pisanju Slobodne Dalmacije, istarski maslinari kupuju ulje u okolici Zadra i na području Splitsko-dalmatinske županije, osobito na Braču. Joso Baljak, nagrađivani maslinar iz Lovinca u zadarskom zaleđu, prodao je ulje maslinarima iz okolice Vodnjana po cijeni od 70 do 80 kuna po litri, navodi se u spomenutom dnevniku od 17. studenog. Pretpostavlja se da će se to ulje,  sorte orkuli koja je slična istarskoj bjelici, također odlične kvalitete, prodavati kao istarsko.

Sva je prilika da će potrošači iz Istre po ulje ne samo u Dalmaciju, nego i u talijanske šoping centre gdje se cijene nisu bitno promijenile. (J. ORLIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter