Istrani će na skijanje i ovog siječnja potrošiti više od četiri milijuna eura

Kronplatz - omiljeno skijalište Porečana (Goran PRODAN)
Kronplatz - omiljeno skijalište Porečana (Goran PRODAN)

Drugi vikend u siječnju, odnosno treći tjedan, od 7. do 14 siječnja za od prilike pet posto žitelja Istre počinje takozvani bijeli tjedan. U tom se razdoblju, naime, kreće na zimski odmor, na skijanje, uglavnom u Italiju, Sloveniju i nešto u Austriju. Prema podacima kojima raspolaže Zbor učitelja i trenera sportova na snijegu Istre, brojka je impozantna. Predsjednik ZUTS-a Istre  Dubravko Grgić navodi da i ove godine iz Istre prema procjenama Zbora na skijanje odlazi više od 10 tisuća Istrana.

- Prijašnjih je godine ta brojka dosezala cifru od 12 tisuća, no kriza je učinila svoje. Ipak mislim da bi i ovog siječnja, što organizirano putem turističkih agencija, što u privatnom aranžmanu, put bijelih padina moglo krenuti čak i do 11 tisuća skijaša. Naši učitelji skijanja su svi licencirani i vodit će školu skijanja na hrvatskom jeziku. Cijene sedmodnevne škole skijanja kreću se od 100 eura pa na više, kaže Grgić.

Uzme li se u obzir da svaki skijaš u prosjeku potroši 200 eura za smještaj i još 200 za skijašku kartu, dolazimo do podatka koji govori da bi Istrani ovoga siječnja mogli potrošiti najmanje četiri milijuna eura

Labinjani i Puljani u Val Gardenu

Predsjednik Ski kluba Labin Denis Fable ističe kako njihovi članovi već tradicionalno odlaze u talijansku Val Gardenu.

- Iz Labina put Val Gardene 7. siječnja kreće 60 članova našeg kluba. Bit ćemo smješteni u apartmanima, a školu skijanja vodit će licencirani učitelji Franko Brenčić i Vedran Biočić. Školu skijanja će pohađati 20 polaznika, rekao je Fable.

Maja Špadina iz Skijaškog kluba Istra iz Pule kaže kako njihovi članovi također odlaze u Val Gardenu.

- Još krajem protekle godine naši članovi su bili raštrkani po talijanskim skijalištima. I to u Passu Tonale, Folgariji, Kronplatzu i slovenskom Krvavcu. Ove godine ćemo otvoriti novu skijašku destinaciju za naše članove i simpatizere, vjerojatno u krugu Sella Ronde, a tradicionalno ćemo jednodnevna i vikend skijanja odrađivati na Krvavcu. Početkom ožujka na tom skijalištu organizirano Istarsku feštu na Krvavcu, gdje prema najavama očekujemo nekoliko stotina domaćih skijaša. Ujedno će to biti i završnica Kupa Istre u veleslalomu, čije se utrke voze još na Zoncolanu i u Piancavallu, ističe Špadina.

Folgaria i Kronplatz najpovoljniji

Floris Milohanović iz putničke agencije Zeaturs iz Pule kaže da Puljani organizirano uglavnom odlaze na Folgariju.

- U našoj organizaciji na skijalištu Folgaria u talijanskoj pokrajini Trentino, udaljenoj 400 kilometara od Pule, ili četiri 4 sata vožnje, trebalo bi krenuti oko 600 skijaša, većinom Puljana. Posljednjih nekoliko godina ovo talijansko skijalište omiljena im je destinacija. Krećemo 7. i vraćamo se 14 siječnja. Iz Pule, odnosno iz Istre, na Folgariju toga dana kreće nekoliko autobusa. Većina gostiju će boraviti u hotelskim kapacitetima, ali ima i obitelji koje bi bile u apartmanima.

Što se tiče cijena, u tom terminu šestodnevni aranžman, koji uključuje pet polupansiona u hotelu, kreće se oko 1.680 kuna, što mislimo da je jako povoljno. Cijene petodnevne skijaške karte za skijalište na Folgariju za odrasle iznosi 114 eura, dok za juniore 92 eura. Djeca do osam godina imaju besplatan ski pas, ističe Milohanović.

- Što se tiče škole skijanja, ove godine naši učitelji iz Pule i Istre, prema trenutnim prijavama raditi će u 13  grupa; od strogih početnika sve do onih naprednih. U školu skijanja svake godine bude uključeno između 100 i 150 osoba, djece i odraslih. Ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola u terminu 8. do 13. siječnja bit će organiziran ski kamp za mlade. U našoj organizaciji još stotinjak skijaša u navedenom terminu boravit će na Piancavallu, Zoncolanu i Andalu, zaključio je Milohanović.

Skijališta u talijanskoj regiji Friuli Venezia Giulia, koja su česta destinacija skijaša iz Istre, posebno za vikend aranžmane, su u suradnji sa Zeatursom ponudili povoljnije cijene skijaških karata, a djeca do 10 godina imaju gratis ski pass.

Umažani u Passo Tonale i Livigno

Umaška agencija Touristra već 10 godina za redom organizira obiteljsko skijanje za vrijeme školskih praznika. Odlaze u Italiju, točnije u Livigno i Passo Tonale, kaže Andrej Hübel.

- U Livignu imamo ukupno 500 gostiju od čega 80 posto boravi u apartmanima privatnog smještaja a ostatak gostiju u hotelima. Prosječna cijena sedmodnevnog najma apartmana iznosi 630 eura, a boravka u hotelu na bazi polupansiona 80 eura po osobi na dan. U Passo Tonaleu imamo ukupno 200 gostiju koji borave u apartmanima privatnog smještaja po prosječnoj cijeni od 580 eura za tjedan. Većina gostiju su obitelji ili mlađa društva, prijatelja koji vlastitim prijevozom dolaze na ciljanu destinaciju. Polovica polaznika su gosti iz Istre, a druga polovica iz ostalih krajeva Hrvatske, dok nekolicina gostiju dolazi i iz Srbije, BiH pa čak i Crne Gore, kaže Hübel.

U svakoj od navedenih destinacija Umažana za vrijeme trajanja školskih praznika za goste organizirana je Hrvatska škola skijanja sa 10 licenciranih učitelja skijanja iz Hrvatske. Ukupno u svakoj od destinacija stotinjak djece i odraslih pohađa školu skijanja, kaže Hübel.

Porečani u Passo Tonale

Ski klub Poreč i ove godine na obiteljsko skijanje odlazi u Passo Tonale u talijanskoj regiji Trentino - Alto Adige. Po riječima Igora Lakovića, osam licenciranih učitelja hrvatske škole skijanja biti će na raspolaganju za 100 skijaša iz Poreča, koliko će ih u drugom tjednu u siječnju boraviti u Passo Tonaleu. (Cristian Bruno GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter