Istrani biraju sigurna skijališta u susjedstvu

Kronplatz je i ove godine omiljeno skijalište Istrana (C. B. GALIĆ)
Kronplatz je i ove godine omiljeno skijalište Istrana (C. B. GALIĆ)

Uoči početka nove sezone skijanja hrvatske turističke agencije bilježe bolju prodaju aranžmana u odnosu na lani. Neki vjeruju da je to samo znak novog trenda da se sve više onih koji su prije dolazili na skijanje u vlastitom aranžmanu okrenulo agencijama. Drugi pak tvrde da su se oni putnici koji su se nekada zimi odlučivali za gradska putovanja ili odmorišta u toplijim krajevima jednostavno preusmjerili na skijališta, više-manje radi sigurnosti zbog tragičnih događanja u posljednje vrijeme.

U svakom slučaju, procjene su da će ove godine na snijeg krenuti 200 tisuća hrvatskih putnika.

- Naša je pretpostavka da će nešto manje putnika ove zime ići na klasična putovanja. Odlučili su se na skijanja jer im se to učinilo zgodnijim od obilaska europskih gradova i toplijih krajeva. Naime, u zadnjih nekoliko godina bilježili smo trend većeg broja putovanja u toplije krajeve, ali ove godine se to naglo promijenilo. Umjesto odmora u Egiptu, odlučili su se vratiti skijanju. Može se reći da su sva ova događanja u svijetu pogodovala da se ljudi vrate skijanju, kaže nam Ivan Pukšar iz zagrebačke agencije Kompas, koja bilježi rast prodaje skijaških aranžmana za 10 posto. 

U zagrebačkom Atlasu vele da im je ove godine prodaja skijaških aranžmana počela ranije nego inače.

- Danas čak 50 posto više Atlasovih klijenata odabire first minute ponude, a do kraja sezone može se očekivati rast prodaje do 30 posto. Svojim smo klijentima u većini slučajeva osigurali cijene na nivou prošlogodišnjih, no neke su destinacije termin naših školskih praznika uvrstile u visoku sezonu, ili u međusezonu, pa se cijene razlikuju od prošlogodišnjih. Ove sezone dodatno smo proširili ponudu za Italiju, omiljenu skijašku destinaciju za naše goste s istarskog područja, kaže nam Nikolina Frklić, rukovoditeljica marketinga i korporativnih komunikacija u Atlasu.

Nensi Šestan iz pulske agencije Maremonti pak kaže da je prodaja skijanja za ovu sezonu nešto malo manja nego lani, ali to nisu neke značajno niže brojke.

- Prodajemo Italiju i Sloveniju, s time da imamo najviše upita upravo za Sloveniju, i to Bled i Krvavec u terminima školskih praznika. Slovenija je tražena jer je povoljnija od Italije. Tamo se cijene polupansiona na dan kreću oko 30 eura, dok su u Austriji i Italiji te cijene skuplje za 30 posto. Većinom skijanja u Sloveniji traže obitelji s manjom djecom, i to prije svega apartmane, kaže Šestan.

Cijene se ove godine kreću kao lani te se apartmani za više osoba za sedam dana mogu naći za oko 2.000 do 2.500 kuna, pri čemu je ponegdje u tu cijenu uključena i dnevna ski-karta. Kao i prethodnih godina putnici najčešće skijanje plaćaju na rate ili kreditnim karticama. (B. BAN)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter