Istra želi uvesti reda u gospodarenje tartufima

Lov na tartufe (M. MIJOŠEK)
Lov na tartufe (M. MIJOŠEK)

Strategija održivog razvoja i gospodarenja tartufima u Istri premijerno je u svojoj radnoj verziji predstavljena na istoimenom seminaru i okruglom stolu, održanom jučer u Narodnom domu u Buzetu - gradu tartufa, u organizaciji Hrvatskog šumarskog instituta, Centra za općekorisne funkcije šuma "Josip Ressel", Udruge "Modelna šuma Sliv rijeke Mirne", Istarske županije, Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, AZRRI-a d.o.o. i Hrvatskih šuma, Uprave šuma Buzet a pod pokroviteljstvom Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Multidisciplinarni skup na temu tartufarenja; od zaštite staništa, sakupljanja, prodaje i prerade tartufa do zakonske regulative i eventualnog mogućeg plantažnog uzgoja tartufa, prvi je puta na jednom mjestu okupio sakupljače, otkupljivače i prerađivače tartufa, znanstvenike, inspektore zaštite prirode, predstavnike policije, vlasnike površina na kojima uspijevaju tartufi, odnosno predstavnike Hrvatskih šuma kao trgovačkog društva koje gospodari šumama u državnom vlasništvu s naglaskom na Motovunsku šumu kao najpoznatije stanište tartufa.

Pet je strateških ciljeva, istaknuli su predstavljajući nacrt strategije Anton Brenko i Željko Zgrablić iz Centra za općekorisne funkcije šuma "Josip Ressel" koji je u suradnji s resornim županijskim odjelom i pokrenuo inicijativu za donošenje strategije. Prirodna staništa tartufa u Istri gotovo su neistražena te je primarni cilj inventarizacija, monitoring i istraživanje staništa.

Drugi je cilj gospodarenje ekosustavom koje će osigurati da sve njegove vrijednosti ostanu sačuvane za sadašnje i buduće generacije, posebice osigurati trajnost proizvodnje tartufa u prirodnim staništima. Cilj je i razvoj ruralnog područja; znanstvene, stručne, upravne i edukacijske ustanove trebaju biti izvor informacija i znanja koje će pridonijeti korištenju i promociji tartufa i vezanih proizvoda.

Četvrti cilj je poticanje i ostvarivanje partnerstva u gospodarenju tartufima na privatnim i državnim zemljištima, a peti je edukacija, umrežavanje i dostupnost informacija o tartufima između interesnih skupina.

- Namjera okruglog stola je definiranje strategije razvoja tartufarstva u Istri za razdoblje od 2014. do 2020. godine, na način da se kvalitetno organiziraju svi sudionici u sakupljanju tartufa, da se osmisle kvalitetni programi i projekti, od podizanja nasada s mikoriziranim sadnicama.

Strategija razvoja tartufarstva bit će sastavni segment ukupne strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora Istarske županije. Inače Županija je donijela program podizanja dugogodišnjih nasada do 2020. godine i stavila u program tisuću hektara nasada pod crnim i bijelim tartufima.

Želja nam je da se izgradi infrastruktura u funkciji udovoljavanja zahtjeva tartufara, onih koji se bave otkupom i preradom tartufa, legalizacije svih aktivnosti oko tartufa i kvalitetnog nastupa na tržištu s ciljem brendiranja proizvoda i konačne zaštite istarskog tartufa oznakom izvornosti, istaknuo je pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu Milan Antolović. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter