Istra u podjeli državnog novca svedena u tri stavke - Sveučilište, Opća bolnica i Ipsilon

Boris Miletić i Giovanni Sponza (D. MEMEDOVIĆ)
Boris Miletić i Giovanni Sponza (D. MEMEDOVIĆ)

Predviđena sredstva za Istru, Liburniju, Rijeku i Kvarner u prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu apsolutno su nedostatna. Ukupna vrijednost 17 amandmana koje je uputio Klub zastupnika IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku iznosi 197,35 milijuna kuna, što je tek 20 posto onoga što će samo Istra u idućoj godini uplatiti u državnu blagajnu više nego što joj se vrati. Prema izračunu Instituta za javne financije, Istra u centralnu blagajnu daje 800 milijuna kuna više nego što dobije nazad, a dogodine, zbog porezne reforme taj će suficit narasti i na milijardu kuna, rekao je predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj u sjedištu stranke u Puli. Konferenciji je prisustvovao predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza.

Istra opet nepravedno zakinuta

- Vladin prijedlog proračuna za iduću godinu nerealan je i neutemeljeno optimističan jer se temelji na projekciji gospodarskog rasta od 3,2 posto, ne računajući na negativne učinke povećanja PDV-a u ugostiteljstvu i gubitke koje će zasigurno prouzročiti, kazao je Miletić, ponovno prozvavši vladajuće, HDZ i Most, da ne provode predizborna obećanja o decentralizaciji Hrvatske. "Štoviše, zemlja se dodatno centralizira. Već prvim većim potezom, poreznom reformom, kroz porez na dohodak uzete su jedinicama lokalne samouprave dvije milijarde kuna, a, što je još gore, novac koji nastaje na lokalnoj razini u centralnoj se blagajni i dalje troši prema netransparentnim kriterijima", naglašava Miletić.

Ocjenjuje da je po pitanju državne pomoći lokalnoj samoupravi Istra u prijedlogu proračuna za 2017. godinu izuzetno loše prošla - zastupljena je u svega tri pozicije: predviđena su sredstva za Sveučilište Jurja Dobrile, pulsku Opću bolnicu i dovršetak Istarskog ipsilona.

- Dok su nekim drugim gradovima i općinama u zemlji namijenjeni višemilijunski iznosi, gradu i općinama Cerovlje, Gračišće, Lanišće, Lupoglav i Oprtalj drastično su smanjene državne dotacije, što je slika nelogičnosti centralističkog upravljanja državom i nepravednog zakidanja Istre. Mi smo za solidarnost, ali ne na štetu onih koji vuku naprijed. Sudjelujemo u punjenju državnog proračuna u značajnim postocima, a minimalno što država treba učiniti zauzvrat je da vrati dio tih sredstava onima koji su ih zaradili, građanima koji na lokalnoj razini rješavaju 80 posto svojih potreba, rekao je Miletić.

Za podnesene amandmane kaže da su realni i provedivi, usklađeni s gospodarskom situacijom u državi, pa će njihovo neprihvaćanje IDS shvatiti kao jasan indikator odnosa prema Istri. Najznačajniji amandmani odnose se na ulaganja u obrazovanje i sport. Za Sveučilište u Puli, za čiju je obnovu nastavne opreme i nastavak građevinskih radova u proračunu predviđeno 400 tisuća kuna, zatraženo je još dva milijuna kuna. Uz to, u stavci usluga, a radi kandidiranja na fondove EU-a, osim predviđenih 135 tisuća, traži se još tri milijuna kuna. Za izgradnju zgrade Medicinske škole u Puli koja je podstanar u krugu bolnice traži se 50 milijuna kuna, a za rekonstrukciju sportske dvorane "Mate Blažina" u Labinu pet milijuna kuna.

Rovinjska bolnica i domovi za starije i nemoćne

U području zdravstva i socijalne skrbi, za Specijalnu bolnicu za ortopediju i fizijatriju "Prim. dr. Martin Horvat" u Rovinju zatraženo je 20 milijuna kuna, koliko su već kreditnih sredstava osigurali Istarska županija i Grad Rovinj. Zajedničko ulaganje pomoglo bi bolnici u koju se značajnije nije ulagalo još od 80-ih godina prošlog stoljeća, stoji u obrazloženju amandmana. Za dogradnju pazinske ispostave Istarskih domova zdravlja potrebna je državna potpora od 15 milijuna kuna, a po 10-15 milijuna zatraženo je i za domove za starije osobe u Rovinju, Raši, Novigradu, Puli i Motovunu, budući da skromna decentralizirana sredstva nisu ni izdaleka dovoljna za održavanje ovih socijalnih ustanova. Najmanji pojedinačni iznos, 350 tisuća kuna, predviđen je za Dom za psihički bolesne osobe u Sv. Nedelji, za dovršetak obnove koju državni proračun podupire zadnje dvije godine.

Lukobran u Puli i Rapcu

Iz državnog proračuna traži se i milijun kuna potpore Lučkoj upravi za nastavak izgradnje pulske obale te 25 milijuna kuna za prijeko potrebnu sanaciju pulskog lukobrana. S istim ulogom u obnovu lukobrana ušli bi i Istarska županija i Grad Pula pa bi se tako zajednički osiguralo potrebnih 75 milijuna kuna. Za izgradnju lukobrana u luci Rabac zatraženo je pet milijuna kuna iz državnog proračuna. Dodajmo da su među podnesenim amandmanima i rekonstrukcija cesta na otocima, posebno državne ceste grad Krk – Krčki most, za koju podaci Hrvatskih cesta pokazuju da je najfrekventnija u zemlji. (Duška PALIBRK)


Podijeli: Facebook Twiter