Istra treba Centar za autizam

Na Portarati obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu
Na Portarati obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Puštanjem stotinu plavih balona u pet do podne na pulskoj Portarati u subotu je Udruga za autizam Istra obilježila Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Dan posvećen osobama s autizmom je 1. travnja i to od 2008. kad su ga svojom rezolucijom proglasili Ujedinjeni narodi. Uz prigodni program istaknuti su i slogani kampanje Udruge za autizam Hrvatske " Autizam treba sustavno rješenje" te moto istarske Udruge za autizam " Istra treba Centar za autizam".

- Treba nam centar za autizam jer su gradovi u Istri raštrkani i dok Pula ima posebnu vrtićku skupinu za djecu s autizmom u vrtiću "Izvor", Labin, Poreč i Umag to nemaju, a tamo isto ima djece s autizmom. Svake godine nam se javi barem troje djece koja boluju od autizma.

U Istri ima oko 400 osoba s autizmom, ali mislimo da ih je i više jer ne jave nam se svi. Potreban nam je stručni tim, rana dijagnostika autizma, adekvatna zdravstvena zaštita, osobni asistenti u školama, životne zajednice za osobe starije od 21 godine, institucionalizirana skrb za teže slučajeve..., ističe Evguenija Tranfić, predsjednica Udruge za autizam Istra.

Udruga je podijelila u subotu zahvalnice svima koji podupiru rad udruge i pomažu na neki način, a to su Udruga ljubitelja fotografije Format, Istarska Županija, Grad Pula, Nensi i Oliver Bažant iz Zemlje zabave, Udruga Euphoria, baletna skupina Plesaoničica, udruga MedulinArt, breakdance studio AB Original, studio glazbene kreativnosti Čarobna frula, ambasadorica autizma Loredana Štok i novi ambasador Budimir Žižović. (T. GRBIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter