Istra ovoga ljeta neće biti žedna

Butoniga je trenutno na koti od 38,86 metara nad morem (M. MIJOŠEK)
Butoniga je trenutno na koti od 38,86 metara nad morem (M. MIJOŠEK)

U turističku sezonu Istarski vodovod Buzet ušao je s dovoljnim količinama kvalitetne i pitke vode koje osiguravaju normalu vodoopskrbu tijekom čitavog ljeta kada se potrošnja vode zbog dolaska turista višestruko povećava.

- Vodoopskrba je stabilna, povećana potrošnja ne bi smjela prouzročiti nikakve poremećaje u isporuci vode, kaže Laura Šuperina, direktorica ove vodoopskrbne firme koja vodom opskrbljuje 28 istarskih gradova i općina, a određene količine vode distribuira Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Kopar.

Dobra izdašnost istarskih izvora

- Svi izvori još uvijek bilježe jako dobru izdašnost, a prema svim prognozama, čak i da do kraja ljeta ne padne ni kap kiše, ne očekuju se poremećaji u distribuciji, ističe rukovoditelj tehničkog odjela Mladen Nežić.

Akumulacija Butoniga trenutno je na koti od 38,86 metara nad morem, što garantira sigurnost vodoopskrbe tijekom turističke sezone. Sveti Ivan je na 340 litara vode u sekundi, Gradole na 1.800 litara vode u sekundi. - Najlošiji je Bulaž sa svega 75 litara vode u sekundi. Međutim, Bulaž ima dovoljno statičkih rezerva to znamo iz iskustva, da se iz njega mogu crpiti i veće količine vode, napominje Nežić.

Trenutna potrošnja iznosi oko 900 litara u sekundi od čega iz Butonige izlazi 250 litara vode u sekundi, iz Gradola 530 litara vode u sekundi i iz Svetog Ivana 120 litara vode u sekundi. Od toga, potrošnja vode na području djelovanja Istarskog vodovoda iznosi oko 690 litara vode u sekundi, a ostalo se distribuira Vodovodu Pula i Rižanskom vodovodu Koper.

- Potrošnja vode na području našeg djelovanja, u ljetnim mjesecima u prosjeku je četiri puta veća nego zimi, a na određenim područjima kao što je zapadna obala Istre, taj je omjer i puno veći. Špica potrošnje očekuje se u kolovozu i ona ne ovisi samo o broju gostiju već i o vremenskim prilikama. Naša potrošnja vezana je za vremenske prilike. U slučaju kada su temperature preko 30 stupnjeva Celzija, onda se špine do kraja otvaraju i potrošnja raste, kaže Nežić.

Priželjkuju veliku potrošnju vode

Prognostičari najavljuju topli srpanjski val kada bi temperature mogle doseći i 35 stupnjeva Celzija pa je moguće da se ove godine već u srpnju premaši rekord postavljen sredinom kolovoza 2011. godine kada je zabilježena maksimalna špica od 1.440 litara vode u sekundi, tim više što su ovog ljeta u pogonu dva akvaparka, koji spadaju među značajne potrošače vode.

Pripremajući se za sezonu u Istarskom vodovodu odradili su redovne godišnje servise na svim postrojenjima.

- Dugoročne prognoze jesu takve da će ljeto biti toplije i sušnije od prosjeka što nam daje nadu da će potrošnja biti jako dobra. Ove naznake koje smo imali do sada, govore tome u prilog. Za prvih pet mjeseci ostvarili smo nešto veću potrošnju nego u istom razdoblju prethodnih godina i nadamo se da će tako biti barem do kraja turističke sezone, zaključit će Nežić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter