Istra: Najkišovitiji srpanj u proteklih 25 godina

(M. ANGELINI/arhiva)
(M. ANGELINI/arhiva)

Kakva zima, takvo ljeto. Blaga zima s puno padalina, kakvu smo ostavili za sobom, najavila nam je ljeto u kojem se ne mogu složiti dva suha i vruća dana zaredom. Tako imamo situaciju da se Švedska kuha na temperaturama višim od 30 stupnjeva dok se u Puli jučer u podne mjerilo 24, a u Pazinu 26 stupnjeva.

- Ovo je sigurno najkišniji i najsvježiji srpanj u posljednjih 25 godina, a možda i u dužem periodu, kaže Mario Grabar, pulski meteorologu mirovini. Navodi da je do jučer bilo 12 kišnih dana, a da je na Poluotoku u ovih 24 dana palo od 100 do čak 200 litara kiše po četvornom metru. Ove veće brojke, pojasnio nam je, odnose se na područje Pule, na Bujštinu i druge krajeve gdje su svjedočili izuzetno obilnim padalinama proteklih tjedana.

- Sigurno ćemo ovaj srpanj pamtiti kao kišni, oblačan i svježi mjesec. To nam je iznenađenje jer smo proteklih godina navikli na vruća i suha ljeta, izuzev 2010. godine. Temperature su za 2 do 3 stupnja niže od prosjeka, a čak 5 stupnja niže u odnosu na prošlo ili posljednja tri, četiri vruća ljeta. Srpanj 2014. možemo usporediti sa srpnjem 2000. godine, ali treba znati da je kolovoz bio jedan od najtoplijih, rekao je Grabar.

Najavljuje li nam time konačno bolje vijesti? Pravog ljeta nije bilo, ali još ima vremena da osjetimo sparinu i žegu, kaže meteorolog.

- Ostaje mjesec, mjesec i pol za ljeto. Sljedećih sedam, osam dana bit će dosta promjenjivo i nestabilno, posebno u unutrašnjosti Istre. Na obali neće biti obilnije kiše, ne na području Pule. Bit će sve toplije pa se ubrzo opet mogu očekivati temperature od oko 30 stupnjeva, rekao je Grabar.

Česta kišna razdoblja u Hrvatskoj u idućem tjednu najavljuju i razni internetski portali, a talijanski su mediji najavili nestabilno vrijeme do sredine kolovoza. Zoran Vakula je prije nekoliko dana u Meto kutku na stranicama HRT-a napisao da svi svjetski centri prilikom izračunavanju dugoročnih prognoza daju natprosječnu toplinu, dok su po pitanju padalina neujednačeni. "Ukratko - uglavnom toplo, ali povremeno kišno", napisao je Vakula. (Z. STRAHINJA)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter