Istra će u 2017. u državni proračun uplatiti milijardu kuna

Valter Flego (M. MIJOŠEK)
Valter Flego (M. MIJOŠEK)

Valter Flego ide po drugi mandat istarskog župana. U IDS-u su donijeli odluku da biračima na svibanjskim izborima ponovno ponude istog kandidata, koji jednostavno poručuje da ima "force" za drugi mandat, ali i više iskustva nego prije. U razgovoru za Glas Istre Flego je komentirao aktualna politička događanja, te planove za što brži razvoj županije.

- Na kraju smo duge i dramatične političke godine. Hrvatska je u 2016. promijenila dvije Vlade u Banskim dvorima. Nakon nestranačkog premijera Tihomira Oreškovića, dobili smo HDZ-ova Andreja Plenkovića. Kako je njihova politika prema regionalnoj (područnoj) samoupravi doživljena u Istarskoj županiji?

- Za ocjenjivanje novoimenovane Vlade je još prerano, iako je već prvim potezima, konkretno poreznom reformom i dvostrukim povećanjem stope PDV-a u turizmu, pokazala da ne ide u smjeru najavljene decentralizacije, nego dodatnog fiskalnog opterećenja lokalne i regionalne samouprave. Trebamo pričekati i vidjeti što će biti s najavljenim kompenzacijskim mjerama i koje će se konkretne reforme provesti. Jedno je sigurno, Hrvatska više nema vremena za eksperimente, već se treba prihvatiti suštinskih reforma koje će donijeti boljitak građanima. Smatram da nije dobro što u novom sazivu Vlade nema ministra iz Istarske županije, druge najrazvijenije hrvatske regije. Nadam se da to nije pokazatelj stava države spram Istre i njezinih građana i da će nam Vlada biti partner koji će znati prepoznati, podržati i pokrenuti projekte značajne za budućnost Istre.

- Porezna reforma donosi manje novaca gradovima, općinama i županijama, a istodobno Most traži ograničavanje plaća u županijama. Kako će sve to utjecati na Istru i provođenje politika za koje imate mandat?

- Porezno rasterećenje građana je dobro, međutim, ne kada se provodi nauštrb lokalne i regionalne samouprave. Već smo lani svjedočili negativnim posljedicama tzv. "mini porezne reforme", kojom smo ostali bez značajnog dijela prihoda od poreza na dohodak. Takvim, dugoročno štetnim, potezima Hrvatsku se dodatno centralizira te koči napredak Istre i ostalih hrvatskih regija. Istra je do sada godišnje u državni proračun uplaćivala 800 milijuna kuna viška, a prema sadašnjim predviđanjima, kao posljedica porezne reforme, ta će brojka u 2017. godini premašiti milijardu kuna.

Regije bi, po uzoru na razvijene europske zemlje, trebale biti pokretači razvoja. Smanjenjem prihoda lokalnoj i regionalnoj samoupravi dovodi se u pitanje opstanak i realizacija važnih programa i projekata u našoj nadležnosti, a koji donose direktnu korist našim građanima. (Dubravko GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter