Istra bi mogla biti meka za sakralni turizam

Klaudio Vitasović, Valter Flego, Marijan Jelenić, Darko Lorencin i Vesna Jurić Rukavina (D. ŠTIFANIĆ)
Klaudio Vitasović, Valter Flego, Marijan Jelenić, Darko Lorencin i Vesna Jurić Rukavina (D. ŠTIFANIĆ)

Je li vjerski turizam ostao van interesa hrvatskog turizma? Počiva li još uvijek samo na ustaljenom organiziranju hodočasničkih putovanja? Može li se upravo Istra u skorije vrijeme nametnuti kao destinacija koja u sklopu svoje bogate sakralne i kulturne baštine može privući vjernike, a time i utjecati na broj dolazaka i noćenja, tek su neka od pitanja i promišljanja današnjeg okruglog stola pod nazivom "Novi poticaji u turizmu – sakralna baština Vodnjanštine i vjerski turizam u Istri" kojeg je organizirala međunarodna udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET).

Jedinstven Vodnjan

Vodnjan nije odabran slučajno jer upravo bi svjetska jedinstvenost pohranjena u crkvi Svetog Blaža, a riječ je o stotinama relikvija te neraspadnutim tijelima svetih mogao biti dodatni motiv za putovanje brojnih vjernika.

S tim se složila članica izvršnog odbora FIJET-a, urednica i novinarka Hrvatske radiotelevizije Vesna Jurić Rukavina rekavši da je Istra svojevrsni fenomen zbog svoje kulturološke raznovrsnosti i povijesti, dodajući da bi Vodnjan uz pravu podršku mogao postati sakralna meka.

- Današnji svjetski putnici traže nove izazove i mir, bez obzira radi li se o vjernicima ili ne. Svi rado ulaze u sakralne prostore, jer  konačno narod koji nema svoje prošlosti nema ni budućnosti. Turisti postaju putnici  koji ciljano odlaze u određena mjesta i žele se obrazovati,  kazala je Jurić Rukavina i dodala kako su pulska katedrala, Eufrazijeva bazilika, svetište Sveta Foška ali i brojne crkvice u unutrašnjosti Istre pravo bogatstvo koje treba iskoristiti.

Vodnjanski župnik i tajnik Odbora za pastoral turizma HBK-a monsinjor Marijan Jelenić kazao je da je hrvatski turizam i dalje okrenut samo prema zaradi i kako je rekao nudi "meni samo za tijelo".

- Nedostaje duševne ponude, a upravo pojačani udio vjerskog-hodočasničkog turizma omogućio bi dovoljno razloga za putovanja i boravak u Hrvatskoj i izvan ljetne sezone. Mi u Vodnjanu imamo neprocjenjivo sakralno blago zbog kojeg bi cijele godine moglo biti u funkciji svih 150 tisuća turističkih kreveta u Istri, rekao je Jelenić koji se zalaže i da se u samostanu na području Vodnjana oformi međunarodna restauratorska škola.

Da Istra u kontekstu promocije vjerskog turizma ima velik potencijal, slaže se i ministar turizma Darko Lorencin koji je sudjelovao na okruglom stolu. Složio se da je hrvatski turizam dosta agresivan, no smatra da i u sadašnjem obliku nudi emocije i ima svoj duhovni meni jer turisti koji dolaze to traže i žele više naučiti o destinaciji koju posjećuju.

- Sunce i more će još dugo, dugo, biti naš glavni proizvod, no činjenica je da to već sada nije dovoljno i da se moramo okrenuti kulturnoj ponudi i baštini jer to je ogroman prostor kojeg Hrvatska može ponuditi. Sakralni turizam čini jedan veliki dio kulturnog turizma koji kao proizvod spada među 10 ključnih proizvoda hrvatskog turizma. Kulturni turizam će imati sve veće udjele i značaj u perspektivi i u skladu sa strategijom razvoja turizma i imat će veliku ulogu u kapitaliziranju kulturne baštine i svega što Hrvatska ima, kazao je Lorencin dodajući da su Ministarstvo i HTZ spremni podržati projekte vezane uz sakralni turizam.

Velik broj crkava

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović je kazao da grad predviđa i razvoj sakralnog turizma kao jednu od glavnih grana turizma i poticaja gospodarstva. On pak smatra da je nužna sinergija svih partnera te suradnja ministarstva, Županije, Grada i Crkve kako bi se potencijali koje Vodnjan ima, što kvalitetnije iskoristili.

Istarski župan Valter Flego slaže se da Istra po tom pitanju ima ogroman potencijal. "Danas oko 300 milijuna ljudi putuje upravo zbog sakralnog turizma i ovo što radi Vodnjan i cijela južna Istra predstavljaju smjernice kako dalje treba razvijati sakralni turizam. Mi u Istri kao malo tko u Europi imamo velik broj vjerskih objekata koji mogu biti interesantni velikom broju posjetitelja, kazao je Flego.

Lorencin posjetio adrenalinski park u Glavanima

Ministar Darko Lorencin  je nakon sudjelovanja na okruglom stolu posjetio adrenalinski park u Glavanima gdje su ga dočekali domaćini Nevenko Bulić i Nigel Simpson. Naime, taj je park po ocjeni posjetitelja 2013. godine dobio certifikat Trip Advisora za najbolju turističku atrakciju u Istri, a ministar je iz prve ruke nakon kratke prezentacije mogao doznati i zašto su ovu laskavu titulu i dobili. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter