Istarskog meda manje, ali odlične kvalitete

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Iza nas je jedna izrazito loša pčelarska sezona, posebno loša za istarske pčelare, kaže predsjednik pazinske pčelarske udruge Lipa Ranko Anđelini. Procjenjuje da je urod meda u Istri podbacio za čak 80 posto, a pogotovo za bagremov med koji je u ukupnoj proizvodnji istarskog meda bio najzastupljeniji.

Zbog toga će se na jubilarnim, 10. pazinskim Danima meda, koji se idućeg petka i subote po prvi put održavaju u novoizgrađenoj Gradskoj sportskoj dvorani, svojim ovosezonskim proizvodima predstaviti upola manje istarskih pčelara nego prijašnjih godina. I broj uzoraka meda predanih na ocjenjivanje znatno je manji nego prije - za medalje konkurira svega dvadesetak uzoraka meda, a među njima je samo jedan bagremov!?

Podbačaj prinosa

Predstojeći Dani meda u Pazinu, međutim, imat će mnogo veći međunarodni značaj nego prijašnjih godina, jer će osim hrvatskih okupiti i izlagače iz Ukrajine, Poljske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije, a očekuje se i više izlagača pčelarske opreme. Dani meda se tako, obilježavajući svoj deseti rođendan, afirmiraju kao vrlo značajna manifestacija u godišnjem kalendaru pčelarskih događanja u široj regiji.

Ranijih godina je prosječan broj uzoraka bio pedesetak, od čega je više od polovice bilo bagremova meda, no loša sezona je, eto, uzela svoj danak. Napomenimo da se na Danima meda ocjenjuje i nagrađuje samo istarski med. No, usprkos velikom podbačaju prinosa, kvaliteta ovogodišnjeg istarskog meda je bolja nego inače, s većom količinom hranjivih tvari od uobičajene, tako da je vlažna sezona donijela barem nešto dobroga. U nedostatku bagrema, više će do izražaja doći neke druge vrste meda, prije svega od kestena, lipe, lavande i vrijeska te medljikovac, pa Anđelini svima koji na Danima meda žele nabaviti doista kvalitetan med preporuča da ga kupe od istarskih proizvođača.

Edukacijsko ocjenjivanje

U Pazinu će ipak biti dovoljno meda za sve, budući da su svoj dolazak najavili pčelari iz dijelova Hrvatske koji su u pčelarskoj sezoni pretrpjeli nešto manje štete nego Istra, prije svega iz Slavonije i iz dijelova Dalmacije. Kako je uz pčelarsku udrugu Lipa suorganizator Dana meda i LAG središnje Istre, u goste će organizirano doći i na vlastitim se štandovima predstaviti i pčelari iz tri dalmatinska LAG-a.

Program počinje u petak, 27. veljače, u 10 sati svečanim otvorenjem, a zatim će se u 11 sati predstaviti LAG Središnja Istra kao domaćin i gosti iz tri LAG-a Splitsko-dalmatinske županije. Slijedi niz edukacijskih radionica posvećenih djeci i mladima, pod zajedničkim nazivom "Djeca, mladi i svijet pčela", a svečana dodjela priznanja za najbolje ocijenjene medove, kao i za najbolje dječje likovne i literarne radove o pčelama i medu predviđena je za 18.30 sati. U petak će sajam za posjetitelje biti otvoren od 10 do 20 sati.

U subotu, 28., sajam je otvoren od 8 do 19 sati, a tijekom dana predviđen je i niz stručnih i edukativnih predavanja, među kojima o zaštiti meda, drugim pčelinjim proizvodima te o bolestima pčela. Jedno od zanimljivijih svakako će biti predavanje Dragana Bubala "Pokazno edukacijsko ocjenjivanje senzorskih odlika meda", koje je i lani privuklo brojne slušatelje, budući da poučava o u nas još prilično nepoznatim degustacijskim kriterijima za ocjenjivanje i vrednovanje kvalitete meda. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter