Istarskim proizvođačima povoljniji krediti

Ilustracija (Arhiva)
Ilustracija (Arhiva)

Istarski prerađivači i proizvođači već danas se mogu javiti na natječaj Istarske razvojne agencije (IDA) o sudjelovanju u novoj, povoljnoj kreditnoj liniji koja će se realizirati na temelju programa Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji Ministarstva gospodarstva.

Istarska je županija u rujnu s Ministarstvom gospodarstva potpisala ugovor o 4,67 milijuna kuna za jamstva koja će se dodjeljivati u 2013. godini prema spomenutom programu. Sporazum o novoj kreditnoj liniji koja se temelji na ovom jamstvenom fondu u Puli su potpisali istarski župan Valter Flego, direktor IDA-e Boris Sabatti, izvršna direktorica HBOR-a Emilija Nagj te predstavnici Istarske kreditne banke Umag i OTP-a.

IDA će, dakle, davati jamstva poduzetnicima za kredite poslovnih banaka prema programima HBOR-a. Kamate za krajnje korisnike su povoljne i kreću se od dva do šest postotnih poena, ovisno o programu kreditiranja HBOR-a.

Pravo na korištenje kredita imaju poduzetnici, među njima i početnici, koji kane ulagati na području Istarske županije, bez obzira na sjedište ili prebivalište, a registrirani su kao obrt, malo i srednje trgovačko društvo.

Jamstvo pokriva najviše 75 posto iznosa neotplaćene glavnice kredita, a može dosegnuti i milijun i pol kuna po poduzetniku bez obzira je li riječ o uhodanoj tvrtki ili onoj koja tek počinje raditi.

Kreditima će se financirati ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, modernizacija tehnološkog procesa, kao i obrtna sredstva vezana uz modernizaciju.

Boris Sabatti podsjetio je da je IDA od 2010. do 2011. ostvarila 11 poticajnih kreditnih linija uz plasman oko pola milijarde sredstava.

- Ovaj model je novi jer prvi put u kreditnu liniju zajedno s bankama ulazi i HBOR. Istarska županija dobila je na natječaju gotovo 4,7 milijuna kuna Ministarstva gospodarstva i prepustila ih IDA-i.

Istra je prva u Hrvatskoj krenula s ovom linijom, a računamo da bi kreditni potencijal bio oko 80 milijuna kuna, rekao je Sabatti.  Župan Flego uvjeren je da će taj novac unaprijediti proizvodnju, potaknuti investicije i novo zapošljavanje.

Pozvao je poduzetnike da se jave na natječaj te iskoriste sredstva koja su im na raspolaganju. Emilija Nagj, izvršna direktorica HBOR-a, kazala je da je ta banka do sada pratila male i srednje poduzetnike u Istri s gotovo pet milijardi kuna.

-Poduzetnicima nedostaje kolaterizacije, a uz ova jamstva će moći lakše do kredita. Tu su i početnici kojima ćemo pomoći, a važna je i potpora inovacija u prerađivačkoj industriji, rekla je Nagj te dodala da je HBOR lani snizio kamatne stope, produljio rokove otplate te uveo kunske kredite bez valutne klauzule.

Županijski pročelnik za gospodarstvo Alen Damijanić podsjetio je da je, prema lanjskim podacima, 17 posto tvrtki u Istri u sektoru prerađivačke industrije, zapošljavaju 12.000 radnika, imaju najveće prihode i dobit, a investirale su 491 milijun kuna. Zbog toga ih, zaključio je, treba poduprijeti.  (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter